Petitie studenten voor beter openbaar vervoer

De studenten Frank, Niels en Rody zijn bepaald niet blij met de nieuwe busdienstregeling die afgelopen weekend in ging. Frank: “Het betekent voor mij dat ik twee keer zolang bezig ben, anderhalf uur nu, van mijn woonplaats Mijdrecht naar mijn studie in Amsterdam. Met de fiets ben ik van hier naar daar sneller.”

“Er gaat eigenlijk geen directe bus meer naar Uithoorn, waardoor we moeten overstappen en het veel langer duurt voordat we op onze plek van bestemming komen”, vertelt Niels. Het is de zoveelste keer dat er buslijnen worden geschrapt of opgeknipt in de gemeente De Ronde Venen, zeggen de drie studenten. Ze zijn het zat en daarom zijn ze een online petitie begonnen die in een paar dagen tijd al bijna 2500 keer getekend is. “Dit zijn veel handtekeningen dus ik hoop dat de provincie dit serieus neemt.”

Geen haar beter

De jongens krijgen bijval van CDA-raadslid Simone Borgstede. Zij ging zo ongeveer de politiek in uit frustratie vanwege de slechte staat van het openbaar vervoer in haar gemeente. “Jaren geleden zat mijn dochter op school in Utrecht. Daar ging een directe bus naartoe, maar die stopte ermee. We zijn heel wat jaren verder en het is er nog geen haar beter op geworden”, zegt Borgstede.

Het is zelf slechter op geworden, meent Borgstede. “De directe busverbinding naar de stad Utrecht is verdwenen, een goede verbinding naar Amsterdam is in stukjes opgehakt en we hebben geen bus die langs het station in Abcoude gaat”, somt Borgstede op.

Het is de tragiek van de gemeente De Ronde Venen dat midden in de Randstad ligt, op korte afstand van Utrecht en Amsterdam, maar deze grote steden maar lastig snel kan bereiken met het openbaar vervoer. “Het lijkt wel alsof ze op het provinciehuis niet weten waar De Ronde Venen ligt”, zegt Borgstede. “Dit is daar weer een voorbeeld van. Elke keer als het over openbaar vervoer gaat dan lijkt het wel alsof we niet meetellen. Terwijl we er júist behoefte aan hebben. De N201 loopt vast, mensen stappen gewoon in de auto. Er trekken hier gewoon bedrijven weg omdat de bereikbaarheid voor medewerkers slecht is.”

De bereikbaarheid zou al verbeterd kunnen worden, zegt Borgstede, door de tramlijn vanuit Uithoorn door te trekken naar De Ronde Venen. “Dan hoeven studenten niet op kamers, blijft het verenigingsleven op orde en trekken de bedrijven hier niet weg.”

Ook andere partijen in De Ronde Venen hebben zich uitgesproken over de nieuwe busdienstregeling. Zo heeft de VVD haar Provinciale Statenfractie opgeroepen om aandacht te vragen voor dit probleem.

Open voor verbetering

De provincie zegt de onvrede ‘erg vervelend’ te vinden. “Juist omdat het deels nog te begrijpen is ook. De laatste jaren zijn diverse wijzigingen doorgevoerd die ook meer reizigers hebben opgeleverd maar ook wijzigingen waarvan we ons kunnen voorstellen dat deze niet door iedereen als positief worden ervaren”, laat een woordvoerder van de provincie weten. “Elke vervoerder heeft afgelopen twee jaar moeten bezuinigen om het hoofd boven water te houden als gevolg van het wegvallen van de reizigers door de Corona-maatregelen. Dat heeft ook consequenties gehad voor de dienstregeling.

“We staan open voor voorstellen om het OV in de gemeente te verbeteren, en we werken daar ook actief op samen met de gemeente. Vervoerregio Amsterdam en Provincie Utrecht zijn in overleg om te kijken of het mogelijk is om lijn 130 vanaf medio maart weer door te laten rijden naar Uithoorn Busstation.”

“Momenteel loopt de consultatieperiode over de toekomst van het openbaar vervoer in de provincie. Er liggen twee documenten ter inzage: het ontwerp OV-Netwerkperspectief en de ontwerp Nota van Uitgangspunten. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen nog t/m 23 december reageren hierop via de enquête.”

Eerst zien, dan geloven

Ondertussen roept raadslid Borgstede haar college op om ook bij de provincie aan te kloppen. “Ik hoop dat de portefeuillehouder hier nu eens een keer mee aan de slag gaat en met de vuist op tafel slaat in het provinciehuis. Het kan toch niet zo zijn dat wij het slachtoffer zijn van het feit dat men niet weet waar De Ronde Venen ligt.”

Dat lijkt te gaan gebeuren. Het college heeft laten weten dat ook zij het niet acceptabel vinden dat er vanaf januari geen rechtstreekse verbinding meer is tussen Mijdrecht en Uithoorn Busstation. De gemeente trekt daarom samen op met buurgemeente Uithoorn om de Provincie Utrecht en de Provincie Noord-Holland te bewegen zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Frank, Niels en Rody hebben hun petitie woensdag aangeboden aan Provinciale Staten aangeboden. De Statenleden waren onder de indruk, zeggen de drie. Ze mogen nog eens terug komen, eind januari, om hun zorgen over het OV in hun gemeente onder de aandacht te brengen. Rody: “Er moet echt wat veranderen. We hebben goede hoop dat ze er nu iets mee gaan doen. Maar de afgelopen jaren hebben we gezien dat het een kwestie is van: eerst zien, dan geloven.”AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbusbuslijncdalokale politiekopenbaar vervoerovpetitieprovinciale statenprovincie utrechtsimone borgstede


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×