De energieke rondeveners winnen prijs: "wat is er mooier dan minder stookkosten?"

Inwonersinitiatief de Energieke Rondeveners is uitgeroepen tot het beste Utrechtse lokale energie-initiatief van dit jaar. Voor de cheque ter waarde van 500 euro heeft de vrijwilligersorganisatie al een doel.  

“Heel erg blij”, is Hans van Kessel met de eerste prijs. Als één van de oprichters van de Energieke Rondeveners heeft hij het platform de afgelopen vijf jaar flink zien groeien. De organisatie bestaat uit inwoners die allerlei acties doen rondom energiebesparing en die adviezen geven over een klimaatpositief leven. “In de hele gemeente bereiken we mensen”, zegt Van Kessel. “Ook maken we nieuwsbrieven waar al zeker zo’n 150 mensen op zijn geabonneerd.”

Donderdagavond ontving de vrijwilligersorganisatie in het Provinciehuis in Utrecht de prijs voor beste Utrechtse lokale energie-initiatief. De andere genomineerden waren Ons Polderhart uit Harmelen en De Stichting GROEN! Uit Utrecht.

De Energieke Rondeveners ontvingen de eerste prijs vanwege twee activiteiten in het bijzonder: de warmtescans en de dorpsberaden.

Minder stookkosten

Al bijna 600 huishoudens in De Ronde Venen hebben gebruik gemaakt van de gratis warmtescan van De Energieke Rondeveners. Op verzoek komt een energiecoach langs met een infraroodcamera om het warmteverlies op te meten. “Dan weet je wat je verliest aan warmte als je isolatie niet optimaal is”, legt Van Kessel uit. De energiecoach geeft dan adviezen om dat te verbeteren.

“De reacties van de mensen die meedoen zijn altijd positief,” zegt Van Kessel. “Wat is er mooier dan minder stookkosten?” Tegenwoordig wordt steeds vaker gevraagd of mensen tips kunnen krijgen om van het gas af te komen, zegt Van Kessel. “Daar gaan we ons ook mee bezig houden.”

Voor de geldprijs van 500 euro hebben de Energieke Rondeveners dan ook al een goed doel verzonnen: een extra infraroodcamera. Die is nodig om de warmte in huizen te meten.

Dorpsberaden

De jury prees ook de dorpsberaden die de Energieke Rondeveners de afgelopen twee jaar organiseerde met inwoners van Baambrugge en Abcoude. Meer dan 150 mensen deden mee.

Tijdens de dorpsberaden werd gekeken naar oplossingen voor de klimaattransitie. “Nu windmolens zijn uitgesloten en zonnevelden op zich laten wachten moeten we toch met een alternatief komen”, zegt Van Kessel.

Energiearmoede

De komende periode willen de Energieke Rondeveners zich dan ook gaan richten op zon op dak. “We dringen er op aan dat de gemeente mensen gaat helpen hun eigen energie op te wekken”, zegt Van Kessel.

Zelf blijven de vrijwilligers ook adviezen geven over energiebesparing en het isoleren en verduurzamen van eigen woning. Energiearmoede bestrijden krijgt een extra focus. In De Ronde Venen wonen veel mensen die wel energie willen besparen, maar het geld niet hebben, legt Van Kessel uit.

“Als je moet rondkomen van een minimumloon is het lastiger een investering te doen.” Het gaat om zo’n 800 huishoudens volgens Van Kessel. “Die groep willen we helpen met bijvoorbeeld tochtstrippen, radiatorfolie of een andere doucheknop.” Dat wordt de nieuwe grote klus voor De Energieke Rondeveners het komende jaar. Van Kessel: “Zo kan de gasrekening omlaag.”GemeenteNieuwsdorpsberaadenergiearmoedeenergieke rondevenersenergietransitieprijsvrijwilligerszon op dak

Meer in dossier dorpsberaad

Meer in dossier dorpsberaad


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×