Fietslessen weer van start

De Ronde Venen – Fietsen. Voor veel volwassenen is het vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen. Voor sommige (nieuwe) Nederlanders is fietsen nooit onderdeel geweest van de cultuur. Anderen zijn het verleerd of voelen zich angstig op de fiets. Voor hen bieden Tympaan-De Baat fietslessen aan. Deze week zijn ze weer gestart.

De fietslessen vinden plaats op het parkeerterrein van SV Argon in Mijdrecht. Iedere vrijdagochtend is het daar een komen en gaan van mensen die willen leren fietsen. “Tien nieuwe deelnemers zijn gestart’’, vertelt Annelies de Hoop vol trots. Zij is opbouwwerker bij Tympaan-De Baat en heeft de coördinatie van de lessen in handen. “Het betreft een mooie mix van mensen. Een aantal van hen heeft nog nooit op een fiets gezeten. Anderen beheersen wel de techniek maar vinden het spannend in het verkeer. Zij doen mee om praktijkervaring op te doen. Tot slot is er een deelnemer die het vertrouwen in zichzelf wil terugvinden. Zij heeft fietsangst ontwikkeld en wil daar graag vanaf.’’

Een van de nieuwe deelnemers had het fietsen al na één keer onder de knie. “Dat was echt ontzettend knap”, zegt Annelies bewonderend. “Toch schuilt hierin ook een gevaar; technisch kunnen fietsen betekent niet altijd dat je ook kunt rijden in het verkeer. Uit enthousiasme vergeten ze nog wel eens te remmen. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkst! Pas als je weet hoe je moet remmen, kun je echt fietsen.”

Met de deelnemers die al kunnen fietsen maakte één van de vrijwilligers een tochtje door de polder. “Deze deelnemers kwamen stralend terug”, stelt Annelies vol trots. “Ze hadden echt een vakantiegevoel ervaren en waren onder de indruk van al het groen in onze omgeving. Onderweg zijn ze een aantal keer gestopt voor uitleg over diverse verkeerssituaties en de betekenis van verkeersborden. Zo komt tijdens de fietslessen van alles aan bod; niet alleen de techniek van het fietsen, maar ook de ervaring in het verkeer en bovendien de ontmoeting met elkaar.”



AbcoudeBaambruggeMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisannelies de hoopfietsangstfietsenfietslessen voor volwassenengemeente de ronde venenmobiliteitnieuwe nederlandersopbouwwerk tympaan de baatparkeerterrein sv argon mijdrechtrtv ronde venentympaan de baat

Meer in dossier annelies de hoop

Meer in dossier annelies de hoop


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×