Eerste referendum in de ronde venen

De Ronde Venen – “Jij mag het zeggen”, dat was de verkiezingsslogan van politieke partij Ronde Venen Belang. De lokale partij won de verkiezingen en de belofte voor méér inwonersparticipatie werd opgenomen in het nieuwe coalitieakkoord. In de gemeente wordt het mogelijk de mening van inwoners te peilen via een referendum. Het eerste referendum staat gepland voor maart: wat moet er gebeuren met het gemeentehuis?

In maart 2023 mogen Ronde Veners niet alleen stemmen voor de Provinciale Staten en het Waterschap, zij mogen ook hun voorkeur uitgeven over de plannen voor het gemeentehuis. Er zijn twee scenario’s: renovatie van het gemeentehuis op de huidige plek óf nieuwsbouw van het gemeentehuis bij het zwembad in Mijdrecht.

Dat er íets moet gebeuren met het gemeentehuis is volgens het college onontkoombaar. Het gebouw zou niet langer toekomstbestendig zijn. “Niets doen is geen optie, we moeten een knoop doorhakken”, zegt wethouder Cees van Uden.

Eerste referendum

In de gemeente is nooit eerder een lokaal referendum gehouden. Initiatiefnemer en wethouder Maarten van der Greft noemt het referendum “een uitstekend middel om inwoners te betrekken bij belangrijke besluitvorming”.

Niet alleen de gemeenteraad kan een referendum aanvragen. Ook inwoners kunnen met het initiatief komen. Van der Greft: “Het is niet zo dat we nu voor alles een referendum gaan organiseren. In het verleden waren de gemeentelijke herindeling en wel of geen windturbines bijvoorbeeld geschikte onderwerpen geweest.”GemeenteNieuwsgemeentehuislokale politiekreferendum


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×