Provincie haalt boerenprotestvlaggen toch weg

De provincie gaat alle boerenprotestvlaggen langs de Utrechtse provinciale wegen toch weghalen. Eerder liet de provincie nog weten dit te “gedogen, zolang er geen gevaarlijke situaties ontstaan”. Nu de herfst eraan komt, is toch besloten de omgekeerde vlaggen te verwijderen. Half oktober moet dit zijn geregeld.

Dat de vlaggen nu pas worden weggehaald, en niet al toen ze eerder deze zomer werden opgehangen, heeft te maken met de verandering van seizoen. “De afgelopen periode vonden wij een generiek handhavend optreden niet proportioneel”, licht een woordvoerder de eerdere beslissing toe.

Toenemend risico

Maar dat ligt nu anders, vertelt ze: “Nu de herfst eraan komt, neemt het risico toe dat de voorwerpen loslaten.” Om die reden besloot Rijkswaterstaat (RWS) al in juli om alle vlaggen langs rijkswegen weg te halen. “Die dingen kunnen losraken of op de weg komen”, zei een woordvoerder toen.

De provincie gaat ook in gesprek met de gemeenten en boerenorganisaties, om er voor te zorgen dat de vlaggen in alle gemeenten worden verwijderd. Meerdere Utrechtse gemeenten zijn inmiddels zelf al begonnen met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen die hangen aan gemeentelijke lantaarnpalen en verkeerslichten.

Niet aan gemeentelijke eigendommen

Een paar weken geleden bleek nog dat veel gemeenten worstelen met de omgekeerde driekleur. Zo wilde de gemeente De Ronde Venen nog geen actie ondernemen, ook niet na kritisch vragen uit de gemeenteraad. De gemeente gedoogde de vlaggen, uit begrip voor de agrariërs. Maar aan dat gedoogbeleid kwam vorige week een einde. Protesteren mag, zei de gemeente, maar niet aan gemeentelijke eigendommen en ook niet als de verkeersveiligheid in het geding komt.

De gemeenten Woerden en IJsselstein maakten al eerder de beslissing de omgekeerde vlaggen te verwijderen. “De protestactie, waarbij omgekeerde Nederlandse vlaggen in de openbare ruimte zijn opgehangen, heeft in onze gemeente reacties van begrip en weerstand opgeroepen”, liet de IJsselsteinse burgemeester Patrick van Domburg destijds weten. “Met aan beide uitersten begrijpelijke emoties.”GemeenteNieuwsboerenprotestGemeenteomgekeerde vlagprovinciestikstofvlaggen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×