'gespannen situatie' op woonwagenkamp in wilnis

Medewerkers van de gemeente De Ronde Venen hebben vanochtend hun werkzaamheden op het woonwagenkamp aan de Molenland in Wilnis moeten afbreken vanwege een ‘gespannen situatie’. Het terrein wordt binnenkort gerenoveerd, tot groot ongenoegen van de bewoners zelf. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd aan RTV Utrecht dat de politie aanwezig was “voor de veiligheid van het personeel”.

Volgens de woordvoerder worden op het terrein voorbereidingen getroffen voor de renovatiewerkzaamheden. Zo zijn er monsters uit de grond gehaald en is het terrein geïnspecteerd op eventuele schade. “Het gaat om een soort nulmeting waarbij we inventariseren welke schade er al was en wat eventueel veroorzaakt is tijdens de renovatie”, legt de woordvoerder van de gemeente uit. Maar die voorbereidingen moesten vanochtend dus vroegtijdig stoppen.

“We kregen van te voren al te horen dat er verzet zou komen tijdens de werkzaamheden, vandaar dat we de politie uit veiligheidsoverwegingen hadden ingeschakeld”, laat de woordvoerder weten. “Op het terrein was vervolgens sprake van een gespannen situatie. Daarom zijn er gesprekken met bewoners geweest. Dat heeft ertoe geleid dat bepaalde werkzaamheden niet zijn uitgevoerd”, aldus de gemeente.

Wat er precies is voorgevallen en of er bedreigingen zijn geuit, kon de gemeente niet zeggen. De woordvoerder laat desgevraagd wel weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Zachte veengrond

De gemeente De Ronde Venen en de woonwagenbewoners hebben al sinds de jaren 90 een conflict. Het gaat vooral over het aantal standplaatsen en de staat van de woonwagens: die verzakken in de zachte veengrond. In 2013 werd daarom een raadsbesluit aangenomen waarin stond dat de gemeente het woonwagencentrum moet renoveren. Ook zouden er drie extra standplaatsen bij komen, waarmee het totaal op negen woonwagens uit zou komen.

Maar bewoners zijn het niet eens met de plannen en vinden dat de gemeente hen in de steek laat. Zo staken woonwagenbewoners in 2018 coniferen in brand en blokkeerden ze de weg om aandacht te vragen voor hun situatie. Een jaar later spande de gemeente een kort geding aan vanwege de tegenstand van de bewoners.

Discriminatie

Het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) oordeelde twee jaar geleden nog dat de gemeente De Ronde Venen te weinig heeft gedaan voor de mensen die op zoek zijn naar een woonwagenstandplaats. Bij drie van de vier familieleden oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat er sprake was van “verboden onderscheid op grond van afkomst: discriminatie”. Volgens het College zijn woonwagenbewoners een etnische groep en had de gemeente meer moeite moeten doen om ze een plek voor hun woonwagen aan te bieden.

De gemeente zei destijds zich niet te herkennen in het oordeel van het College. “De gemeente zet zich al jarenlang in om het woonwagencentrum te revitaliseren.” Volgens de gemeente is er juist voortvarend gewerkt aan de uitvoering. “Zo is er onder andere naast het bestaande centrum grond gekocht, is bodemonderzoek gedaan en is een bestemmingsplanprocedure doorlopen. Ook is de locatie opgehoogd met zand. De plannen kunnen echter niet verder worden uitgevoerd omdat een aantal bewoners niet wil meewerken”, aldus de gemeente destijds.



GemeenteNieuwsWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×