Beruchte bocht bij mijdrecht waarschijnlijk toch verlegd: "vervroegd sinterklaascadeautje"

Goed nieuws voor de inwoners die aan de bocht bij Mijdrecht wonen. Het lijkt er op dat zij voorlopig niet hoeven te verhuizen. Bij de nieuwe plannen voor de N201 wordt de bocht tóch niet verruimd, maar verlegd. 

Al jarenlang wordt er gepraat over de N201. De provinciale weg tussen Loenersloot en Mijdrecht moet grondig aangepakt worden. Onder andere de bocht bij Mijdrecht is een groot knelpunt. De scherpe bocht, stoplichten en enkele rijbaan leiden tot opstoppingen en onveilige situaties. Eerder dit jaar had de provincie het plan om de bocht te verruimen.

Met dat plan zouden zes huizen en een restaurant gesloopt moeten worden. Daar waren omwonenden én de gemeente niet blij mee. “Dat wij moeten wijken voor een weg die iets breder gemaakt moet worden, dat is toch wel heel schrijnend”, reageerde restauranteigenaar Erik Dijkstra vorig jaar.

Nu hebben de gedeputeerden tóch gekozen voor het zogenaamde “strekken” van de weg. De weg zou dan niet meer door Mijdrecht heen gaan maar als rechte weg verlegd worden. “Er is gekeken naar het draagvlak voor de maatregel ‘verruimen van de bocht’”, laat de provincie weten. “Deze bleek beperkt bij zowel bewoners, bedrijven als de gemeente.”

Naar aanleiding van de reacties uit de omgeving heeft de provincie in overleg met de gemeente De Ronde Venen het alternatief verder uitgewerkt. En zo hoeven er geen huizen te worden afgebroken.

Sinterklaas

Restauranteigenaar Dijkstra kreeg het nieuws gisteren te horen. “Het is een vervroegd Sinterklaascadeautje”, vertelt hij. Dat zijn restaurant niet hoeft te verhuizen geeft hem veel rust. “Het is fijn nieuws natuurlijk, we hebben weer wat meer zekerheid.”

De plannen zijn nog niet definitief. De Provinciale Staten moet half december een besluit nemen over het aangepaste plan. Toch is deze stap voor Dijkstra al een hele opluchting: “We kunnen weer naar de toekomst kijken.” Ook de gemeente De Ronde Venen is blij met deze beslissing. Het college stuurde eerder dit jaar al een brief aan de Gedeputeerde Staten met het dringende verzoek het verleggen van de weg nogmaals te overwegen.

20 miljoen

Eerder dit jaar stelde de provincie dat het verruimen van de bocht zo’n twintig miljoen euro goedkoper zou zijn dan het verleggen van de weg. Hoe gaan ze dit nu betalen?

De provincie laat weten dat er onderzoek is gedaan naar een eenvoudigere “strekking” van de bocht die goedkoper uit zou vallen. Dat is gelukt. Volgens de provincie is het nog altijd duurder dan het verruimen, maar is het verschil nu zo’n vijf miljoen euro. “Tussen het College van B&W van gemeente De Ronde Venen en de provincie is afgesproken dat we ieder de helft van dat verschil bijleggen”, aldus de provincie. Dat plan moet nog wel worden voorgelegd aan de gemeenteraad van De Ronde Venen.

Korte oprit

Niet alleen de bocht bij Mijdrecht wordt aangepakt in de nieuwe plannen. Er ligt nu een plan om de weg op meerdere plekken aan te passen, om zo de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden de op- en afritten bij Vinkeveen verlengd. Bij de zeer korte oprit gebeuren regelmatig ongelukken.

Ook wordt de maximumsnelheid op alle kruispunten verlaagd naar 60 km per uur, wordt het fietspad verbreed en worden er geluidswerende maatregelen genomen. Het aangepaste plan met alle maatregelen ligt nu bij de Provinciale Staten. Die zal hier op 14 december een besluit over nemen.AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisbocht n201 mijdrechtbocht van mijdrechtcollege b wMijdrechtn201provincie utrechtstrekken bocht n201 bij mijdrecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×