Bart (74) en reinier (75) willen zelf een seniorencomplex bouwen

Een mooie open keuken, een tuintje met kippen, twee slaapkamers en een zolder. Bart Bakers (74) en zijn vrouw wonen met veel plezier in hun huis in Abcoude. Toch willen ze graag verhuizen. Maar omdat er in de omgeving geen geschikte woning voor ouderen te vinden is, nemen ze het initiatief om zélf iets te laten bouwen. 

Bart kijkt naar de steile trap in zijn woning: “Je wordt ouder hè? Trappen…”, hij schudt zijn hoofd. Nu gaat het traplopen nog prima, maar hij wil voorkomen dat het over een aantal jaar niet meer gaat. Daarom willen ze het liefst verhuizen naar een wat kleiner appartement, waar alles gelijkvloers is.

Maar ze willen niet zomaar een appartement. Bart en zijn vrouw zijn specifiek naar een seniorenwoning op zoek, in een complex met andere ouderen. “We willen met gelijkgestemden wonen, elkaar actief houden. Zo voorkom je ook dat mensen eenzaam worden. Je kan elkaar helpen, samen activiteiten ondernemen.” Hij kijkt naar de tuin waar zijn kippen rondscharrelen. “Samen kippen houden.”

Doorstromen

Die wens leeft bij meer mensen in zijn omgeving, vertelt Bart. “Er zijn zoveel oudere mensen in Abcoude en Baambrugge die in ruime eengezinswoningen wonen. Op alle beleidsniveaus is ondertussen doorgedrongen dat ‘doorstroming’ een van de sleutelwoorden is om de woningnood op te lossen.”

Maar appartementen om naar door te stromen zijn er nauwelijks. Daarom is Bart samen met een groep gelijkgestemden plannen aan het maken om als collectief een appartementencomplex te laten bouwen. Ook Reinier Bloemer uit Baambrugge is betrokken bij het ‘Dik voor elkaar-huis-collectief’. Aan tafel kijken ze samen naar de plannen: negentien appartementen en een huiskamer voor buurtactiviteiten. Ze zijn er zo’n acht jaar mee bezig nu, maar er lijkt nu langzaam schot in de zaak te komen. Gemeente en provincie zijn enthousiast.

Tegenslagen

Ze lopen naar het grote lege grasveld aan de rand van het dorp, tegen de A2 aan. Op deze gronden moet het gaan komen. Eerst hadden ze een ander stuk grond. “Daarvan zei de gemeente: geen kans, en de buurt wilde ons ook absoluut niet hebben. Dus dan moet je opnieuw beginnen.” En nu zijn de heren al weer jaren verder en staat er nog steeds geen seniorencomplex. Reinier: “Het Ligt ook aan processen van omwonenden, mensen die zeggen: ik heb altijd een mooi weiland voor de deur gehad, waarom moet dat weg voor die oudjes.”

Wat de mannen betreft kan het allemaal veel sneller. En daar kan de gemeente een belangrijke rol in spelen. Starterssubsidies kunnen helpen en minder regels kunnen proces versnellen. Daarnaast moet de gemeente dit soort projecten meer ondersteunen, zeggen ze. “De gemeente moet beseffen dat ze een helemaal in dit proces kunnen sturen en dat de gemeente er baat bij heeft. Ouderen blijven langer in de gemeente wonen, waar veel van de kinderen ook wonen. Ouderen kunnen op deze manier een belangrijkere rol blijven spelen in de gemeenschap. Daarnaast komen er woningen vrij, want de mensen die hier komen wonen laten hun huis achter.”

Begin op tijd

Dat er veel behoefte is aan seniorenwoningen weten Bart en Reinier. De inschrijving voor hun negentien koopwoningen zit al heel lang vol. Zij roepen andere ouderen dan ook op om ook een collectief te beginnen. Ze waarschuwen wel: “Begin op tijd. Liefst rond je 60e. Dat is natuurlijk niet de leeftijd dat je denkt: waar zal ik later eens gaan wonen? Maar het proces duurt zó lang. Als je op die leeftijd vast begint met ingrijpen dan wordt het later een stuk leuker.” Bart: “Het is zo moeilijk om aan grond te komen. De medewerking van de gemeente, alle subsidies en organisatie. Binnen 10 jaar lukt het niet.”

Ook hier in Abcoude kan het zomaar nog eens vijf jaar duren voordat het complex er staat. Bart en Reinier hopen het nog mee te maken, al is dat niet het belangrijkste. Reinier: “Als ik het niet meemaak, dan heb ik in ieder geval bijgedragen aan een andere manier van leven voor ouderen.”AbcoudeBaambruggeGemeenteNieuwsabcoudeseniorenwoningen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×