Volkstuincomplex Mijdrecht dreigt snel te verdwijnen

De mensen die een volkstuin huren op een terrein in Mijdrecht moeten binnen nu en anderhalve maand vertrekken. Een alternatieve locatie voor hun bloemen- en moestuintjes is te ver weg en voldoet niet aan hun eisen. Ze proberen nu alles uit de kast te halen om hun vertrek uit te stellen.

Wie het niet weet, rijdt er zo voorbij. Het volkstuinencomplex in Mijdrecht ligt vlakbij de N201, aan het begin van de provinciale weg. De tuintjes liggen net voorbij de parkeerplaats, achter een heg. “Je komt hier meteen binnen in een prachtig stukje park met al die prachtige zomerbloemen.” De 75-jarige Agnes de Bruijn leidt ons rond op het tuinencomplex. Vol trots vertelt ze over de courgettes die uit de grond zijn gesprongen of ze sperziebonen die ze kweekt. “Dit is mijn domein, waar ik heel blij mee ben.”

Onkruid wieden
In haar tuin is het niet alleen een explosie van groenten, maar ook staat het er vol met kleurige bloemen. “Het geeft voldoening om hier bezig te zijn en het resultaat te zien. Of dat nu goed is of niet, dat maakt niet uit. Je hebt in ieder geval je best gedaan.” En tussen al dat wroeten en plukken door maakte Agnes, die al een halve eeuw actief in haar tuin, ook nog eens een hoop vrienden met wie ze dezelfde liefhebberij deelt. “Ik zeg wel eens: deze tuin is mijn psychiater”, vertelt Mariska van Schie. “Ik heb een drukke baan in de zorg en hier kan ik m’n hoofd leegmaken. Ik kom hier tot rust. Ik drink een bakkie, pluk bloemen, ga onkruid wieden. Heerlijk.”

Toch komt aan de groene idylle van Agnes en Mariska en hun medetuiniers binnenkort waarschijnlijk een einde. Projectontwikkelaar RAAK heeft het terrein opgekocht en wil er een bedrijventerrein neerzetten. Een klein deel van de tuin zou op termijn sowieso verdwijnen, vanwege een weg die omgelegd wordt en dwars over het complex gaat lopen, maar die nieuwe weg is naar verwachting pas in 2028 klaar. Ook het vestigen van een bedrijventerrein op de plek van de moestuinen kan nog jaren duren vanwege provinciale regels, wijziging van bestemmingsplannen en de ontsluiting van het terrein, zegt de gemeente.

1 november weg
Toch wil de projectontwikkelaar dat de tuinders al per 1 november weg. Dat is om fiscale redenen gunstiger, maar het is volgens de tuinders veel te snel. Er is dan te weinig tijd om de hele boel op te ruimen. De projectontwikkelaar heeft wel een alternatief. Er is een stuk land even verderop tussen Wilnis en Vinkeveen waar een volkstuincomplex kan worden aangelegd. “We willen perspectief geven aan alle partijen”, zegt Yourick Fokker, eigenaar van RAAK ontwikkeling die het gebied gekocht heeft. “Ze kunnen daar de komende honderd jaar zitten, het kan echt een wereldplek worden.”

Toch zien Agnes en Mariska, en een groot deel van de rest van de tuinders, het niet zitten om te verhuizen. De locatie is te ver weg, met name voor de ouderen met een volkstuintje. En er zijn meer bezwaren. Agnes: “De kans is heel groot dat er lood in de grond zit. Ja, daar kan je niet van eten. Daar kun je alleen mooie bloemetjes laten groeien, misschien.” Ook voor Mariska is de andere locatie geen optie: “Nee, ik heb nu een huisje en een kas. En die mag je daar niet neerzetten. Dus dat zou ik dan heel erg gaan missen.” Daarnaast twijfelen de vrouwen over de veiligheid op de nieuwe locatie. “Daarbij gaat straks de bulldozer over al deze boompjes. Dat vind ik nog het ergste”, zegt Agnes.

Er zijn ook tuinders die twijfelen, misschien wél op een andere plek opnieuw willen beginnen. Maar de gemeente moet eerst toestemming geven voor een andere locatie. Projectontwikkelaar Yourick Fokker zegt al tijden met de gemeente in gesprek te zijn, maar: “We zijn nog in afwachting van de gemeente voor toestemming. Ze moeten nu maar eens met duidelijkheid komen. Ik kan die plek niet eindeloos vasthouden. En dan hebben die mensen straks niks.”

Fokker zegt ook dat de tuinders sowieso binnen afzienbare tijd het complex moeten verlaten. Het omleggen van de beruchte bocht bij Mijdrecht gaat volgens hem al veel eerder impact hebben op de tuintjes. Van een verschuiving van de datum van 1 november wil hij in ieder geval niet weten. “We kunnen wel alles opschuiven, maar we moeten nu visie tonen. En de gemeente dus ook.” Bovendien lopen de huurcontracten van de tuinders per eind van het jaar af.

Gemeente
De gemeente De Ronde Venen zegt het te doen te hebben met de tuinders. “Van ons hoeven ze daar niet weg”, laat wethouder Anja Vijselaar (VVD) weten. De gemeente zelf had haar oog ook op het volkstuincomplex laten vallen, maar viste achter het net. “De eigenaar heeft voor iemand anders gekozen. Erg jammer dat het niet gelukt is.” De gemeente had ook plannen met de grond, maar die zouden pas veel langer op zich laten wachten waardoor de tuinders er nog jaren zouden kunnen blijven.

Doordat de grond nu in het bezit is van de projectontwikkelaar, kan de gemeente niet meer zoveel doen. De wethouder probeert wel te bemiddelen tussen de verschillende de partijen en de ontwikkelaar er toe te bewegen de volkstuinders er voorlopig nog even te laten zitten. Daarnaast moet de gemeente de bestemming van het nieuwe volkstuincomplex nog wijzigen. De bestemming daar is ‘dagrecreatie’, waardoor er niet nu meteen al getuinierd kan worden.

En zo blijft het voor de tuinders onzeker of ze hun geliefde hobby in de toekomst nog wel uit kunnen voeren. “Ik heb elf tegels en een bankje thuis. Meer niet. Ik ben hier dus echt van afhankelijk”, vertelt Mariska. Ze hoopt dat er een oplossing gevonden wordt, maar ziet het momenteel somber in. “Ik ben al gestopt met onkruid wieden, ik kan het niet meer opbrengen.” Ook is ze op zoek naar een nieuw adres voor haar kat en konijn, die in haar volkstuintje wonen. “Ik ga deze plek heel erg missen.” Agnes: “Ga ik de tuin van anderen doen? Ga ik andere hobby’s vinden? Ik heb geen idee. Ik zie het als een groot, zwart gat dat komt.”MijdrechtNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×