Utrechtse burgemeesters in meerderheid voor Spreidingswet

Van alle 26 gemeenten in de provincie Utrecht, zijn er zeker 18, waaronder De Ronde Venen, vóór de Spreidingswet. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Volgens hen is de wet “nodig om structureel uit de opvangcrisis te blijven”, zoals de gemeente Bunnik het omschrijft. Maar: “Als alle gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen of hadden genomen, zou deze wet wellichthoeven zijn.”

Naast De Ronde Venen zijn ook voor de wet de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Veenendaal, Soest, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, Zeist, Eemnes, Vijfheerenlanden, Nieuwegein, IJsselstein, Oudewater, De Bilt, Baarn, Bunnik, Rhenen.

Afgelopen maandag en dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de zogeheten Spreidingswet. Als deze ‘dwangwet’ erdoor komt, kan het Rijk gemeenten in het uiterste geval dwingen asielzoekers op te vangen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma riep de Eerste Kamer eerder al op de wet “alsjeblieft aan te nemen”. Volgens haar is het de enige manier waarop alle Nederlandse gemeenten een eerlijk aandeel in de asielcrisis op zich kunnen nemen.

De burgemeesters in de provincie Utrecht zijn eensgezind over de wet, maar meerdere van hen geven aan “met tegenzin” voor de Spreidingswet te zijn. Zo zegt burgemeester Danny de Vries van Oudewater: “Oudewater heeft afgelopen zomer een crisisnoodopvang gehad, we hebben extra Oekraïners opgevangen en we proberen ons in het algemeen aan onze taakstelling te houden.” Hij gaat verder: “Het zou fijn zijn als alle gemeenten in Nederland dat zouden doen, dan zou een Spreidingswet helemaal niet nodig zijn. Helaas is dat niet het geval en ben ik dus – met tegenzin -voor de Spreidingswet.” Afgelopen oktober sloot de crisisnoodopvang in Oudewater, op dit moment vangt de gemeente geen asielzoekers op.

De provincie Utrecht doet het op dit moment sowieso slecht: na Noord-Holland is het de provincie waarin het minste aantal gemeenten vluchtelingen opvangt. Opvallend is dat in vrijwel alle gemeenten die geen vluchtelingen opvangen, wel ruimte is voor Oekraïners. Zij hebben een andere status als vluchteling, en hoeven zich bijvoorbeeld niet eerst aan te melden in Ter Apel en mogen al direct werken.

Dat er een grote meerderheid voor de Spreidingswet is, klinkt burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden als muziek in de oren. “Ik schaam me voor andere gemeenten die nu niets doen, omdat ik vind dat we de collega’s in Groningen niet in de stront kunnen laten zakken. En dat gebeurt nu. Als je kijkt naar Ter Apel en dorpen en steden daar omheen, dat kan niet meer. Dat moeten wij met z’n allen oplossen.”

Jacques Rozendaal, wethouder in Woerden, baalt ervan dat de wet nodig is. “Het mooiste is als elke gemeente gewoon z’n verantwoordelijkheid had genomen. Dat gemeenten zich inspannen, zoals we in Woerden nu doen.” Dat gebeurt nu niet, en daarom is hij voor de Spreidingswet, “zodat elke gemeente naar inwoneraantal z’n verantwoordelijkheid neemt om asielzoekers op te vangen.”

Het zal erom spannen of de wet er doorkomt. Tegenstanders van de wet vrezen dat deze een aanzuigende werking op nieuwe asielzoekers heeft. Op dit moment is er nog geen meerderheid in de Eerste Kamer voor, van een aantal senatoren is nog niet duidelijk hoe zeg aan stemmen. Vandaag en morgen wordt er nog flink gedebatteerd en volgende week dinsdag is de stemming.

Wat nu als de wet er niet komt? Burgemeester Fröhlich benadrukt dat in Utrecht de neuzen dezelfde kant opstaan. “Als die wet er niet komt, dan gaan we in de provincie Utrecht kijken, met alle 26 gemeenten, of we ons deel kunnen leveren. We hebben daar al lang gesprekken over. En alle gemeenten staan daar positief in. Dus wij gaan hier ons deel wel oplossen met z’n allen. Ik hoop dat het ook zonder die wet in de rest van het land ook gebeurt.”

Bron: RTV Utrecht



AlgemeenDe Ronde VenenEconomieGemeenteNieuwsRegiospreidingswetvluchtelingencrisis

Meer in dossier spreidingswet

Meer in dossier spreidingswet


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×