Doorbraak test vogelgriep door Dierenambulance De Ronde Venen

Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht heeft door het gebruiken van influenza-sneltesten voor mensen bij wilde vogels, ervoor gezorgd dat een belangrijke stap is gezet naar een test die snel een indicatie kan geven of een levende vogel vogelgriep heeft. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat door Wageningen University & Research is gedaan naar de inventarisatie van sneltesten als diagnosemiddel bij vogelgriep.

Dierenambulances hebben al jaren te maken met zieke en dode wilde vogels die verschijnselen van vogelgriep vertonen. Maar vooral in het geval van botulisme lijken die verschijnselen veel op vogelgriep. Vogels die door botulisme getroffen zijn, hebben met de juiste behandeling een grote kans om te overleven, dit in tegenstelling tot vogels die verdacht zijn van vogelgriep. Het is daarom belangrijk om goed te weten of een zieke vogel wel of niet naar een wildopvang gebracht kan worden om te herstellen.

Miriam Bosman van Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht bedacht dat het misschien een goed idee zou zijn om een sneltest (Clungene) die gebruikt wordt om griep vast te stellen bij mensen ook te gebruiken bij vogels. Miriam licht toe: “Ik heb toen die test bij tientallen dieren gedaan en daarna formeel laten testen via het DWHC (Dutch Wildlife Health Center) en wat bleek? Al mijn eigen bevindingen kwamen toen overeen met de officiële uitslagen! Toen ben ik deze test onder de aandacht gaan brengen bij de overheid en bij andere dierenambulances. Je doet het immers in het belang van het dier, want zo’n test kan het verschil maken tussen leven en dood.”

Uit het onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de test van Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland/Stichtse Vecht, naast de goedkoopste tevens de meest gevoelige sneltest is om vogelgriep te detecteren.

Het is bovendien fantastisch nieuws dat het experiment er ook toe heeft geleid dat de landelijke overheid deze sneltest gaat inzetten bij een pilot van de NVWA om vogelgriep te detecteren bij pluimveehouderijen. Er komt ook een vervolgonderzoek bij wilde vogels met een pilot bij het DWHC.

Natuurlijk moet het gebruik van sneltesten nog verder onderzocht worden om te voorkomen dat schijnveiligheid optreedt. Dierenhulpverleners moeten dan ook nog steeds alle veiligheidsmaatregelen treffen, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en quarantaine van de getroffen dieren om zichzelf en anderen te beschermen.

Het ministerie gaat verder onderzoek doen naar de toepasbaarheid van sneltesten. Ondertussen blijft de uitslag van de officiële (PCR) test leidend. Dierenhulpverleners zijn er trots op dat zij in elk geval een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vroegtijdige signalering van vogelgriep.

Bron: www.dier.nu   

Foto: Facebookpagina Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland/Stichtse VechtAlgemeenDe Ronde VenenNieuwsRegiodierenambulance de ronde venen amstelland stichtse vechtvogelgriepWageningen University & Research

Meer in dossier dierenambulance de ronde venen amstelland stichtse vecht

Meer in dossier dierenambulance de ronde venen amstelland stichtse vecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×