Gemeente gaat buitenspelen stimuleren

De gemeente gaat in het kader van het project ‘Buitenkans’, buitenspelen stimuleren. De Buitenkans is een nieuw programma om meer kinderen aan het buitenspelen en bewegen te krijgen.

Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Toch wordt er steeds minder buiten gespeeld. Maar liefst 400.000 kinderen spelen nooit buiten in de buurt en dat moet snel veranderen. Daarom helpt de Buitenspeelcoalitie in totaal 25 gemeenten, waaronder De Ronde Venen, om de buitenspeelmogelijkheden te vergroten. Dit is mogelijk door de steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Om tot een speelplan voor de buurt te komen, brengt de Buitenspeelcoalitie zoveel mogelijk lokale stakeholders bijeen. Alle speelplekken in de wijk worden gefotografeerd en zo’n twintig betrokkenen schuiven aan. “De samenwerking met verschillende partners en collega’s in zo’n project is erg leuk en waardevol”, vertelt Pauline van der Loo van de Buitenspeelcoalitie. “Buitenspelen staat echt centraal, maar hoe we het budget gaan besteden, laten we bewust open totdat we ook de ouders en kinderen hebben gesproken”.

De beste buitenkans benutten is niet mogelijk zonder te luisteren naar de buurtbewoners. Via gesprekken met ouders en andere buurtbewoners en bijvoorbeeld via een speurtocht of buurtsafari met kinderen uit de buurt, wordt gezocht naar de mooiste kansen en worden deze concreet gemaakt. Daarom worden alle bewoners waar de Buitenkans aan de slag gaat opgeroepen om mee te doen.

Ondersteund door de Buitenspeelcoalitie werken gemeenten samen met lokale partners, kinderen en ouders aan het weer leuk(er) maken van buitenspelen en aan het wegnemen van barrières daarvoor. Dit wordt gedaan met een totaalpakket aan aanpassingen in beleid, fysieke ruimte en lokale activiteiten. Doordat het programma van plan van aanpak tot uitvoering volledig is uitgestippeld, doen gemeentes graag mee met de Buitenkans. Vooral wordt uitgekeken naar de begeleiding bij de buurt- en kinderparticipatie en naar de vertaling naar een concreet speelplan om samen aan te pakken.

Meer dan 40 gemeenten waren enthousiast. Op dit moment gaan 13 gemeentes, waaronder De Ronde Venen, van start. Later in het jaar starten er nog eens 12 gemeentes. Met de expertise van de Buitenspeelcoalitie, ondersteuning en een cofinanciering van maximaal € 55.000 kunnen zij aan de slag om kinderen de speelkansen te bieden die ze verdienen. Zo wordt buitenspelen in buurt gestimuleerd en worden de krachten gebundeld voor een mooi resultaat.

De Buitenspeelcoalitie is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, de Krajicek Foundation, Jantje Beton, het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport & Bewegen, en wordt  ondersteund door het Ministerie van VWS.

Kijk voor meer informatie op jantjebeton.nl/buitenkans.AlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuwsRegioSport


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×