4,5 jaar cel voor Mijdrechter voor woningoverval en oplichting

Een man uit Mijdrecht is tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor het plegen van een gewapende woningoverval in Wilnis. Ook is de 22-jarige T.A. volgens de rechtbank schuldig aan witwassen en aan het oplichten en bestelen van ouderen, die hij hun bankpassen en pincodes afhandig maakte. Hij moet de verschillende slachtoffers in totaal tienduizenden euro’s aan schadevergoedingen betalen.

De straf valt een stuk lager uit dan de eis van de officier van justitie van zes jaar cel, omdat de rechters onvoldoende bewijs zagen voor een aantal andere misdrijven waarvan de Mijdrechter ook nog werd verdacht.

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat A. samen met een ander in de nacht van 6 maart vorig jaar een gewapende overval pleegde op de woning van een 84-jarige vrouw en haar 59-jarige zoon in Wilnis. De zoon werd door een van de overvallers geslagen en bedreigd met een op een vuurwapen lijkend voorwerp. Als hij geen geld zou geven zou hij door zijn hoofd worden geschoten. De indringers doorzochten het huis, terwijl de zoon onder schot werd gehouden. Daarna trokken zij bij de oude vrouw de sieraden van haar lichaam. De rechtbank besliste dat de verdachte aan moeder en zoon schadevergoedingen van respectievelijk € 5.500 en € 6.000 moet betalen.

De rechtbank vindt ook bewezen dat de Mijdrechter zich van 2021 tot 2023 samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Een zogenaamde bankhelpdeskmedewerker maakte een slachtoffer wijs zij haar bankpassen moest afgeven, omdat haar rekening zou zijn gehackt. De Mijdrechter haalde de bankpassen bij het slachtoffer thuis op en pinde er mee bij geldautomaten en winkels.

Ook was hij volgens de rechtbank betrokken bij Whatsapp-fraude. Slachtoffers kregen een berichtje van iemand die zich voordeed als hun kind die in geldnood zat. Er werden vervolgens meerdere geldbedragen overgemaakt op een bankrekening die op naam van T.A. stond. De Mijdrechter moet van de rechtbank in totaal € 24.000 schadevergoedingen betalen aan een van de gedupeerden en aan de Rabobank die de schade van meerdere slachtoffers vergoedde.

De Mijdrechter werd ook nog verdacht van openlijke geweldpleging, maar werd daarvan vrijgesproken omdat hij uit zelfverdediging had gehandeld. De rechtbank sprak hem ook vrij van het onttrekken van twee minderjarigen aan het ouderlijk gezag. De tieners zijn volgens de rechtbank zelf van huis weggelopen en er kan niet met voldoende zekerheid worden vastgesteld dat zij door T.A. en een medeverdachte langere tijd van huis wegbleven.

De verdachte en de officier van justitie hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen als zij zich niet willen neerleggen bij het vonnis van de rechtbank.AlgemeenDe Ronde VenenNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×