Huiswerk in de zomervakantie

Leerlingen van groep 6,7 en 8 die nog een inhaalslag moeten maken, kunnen in augustus twee weken hulp krijgen met huiswerkbegeleiding. “Natuurlijk is het dan zomervakantie is, maar er zijn toch al 37 aanmeldingen. We hebben de kinderen verdeeld in twee groepen over de twee weken”, aldus Christiaan Zijl.

Christiaan Zijl is jongerenwerker en leidinggevende bij de huiswerkbegeleiding. “Voor alle projecten die wij hebben gaat het om leerlingen met een leerachterstand. Vaak gaat het begrijpend lezen moeilijk, wat er dan ook voor zorgt dat rekenen moeilijk is. Dit komt deels door een taalachterstand. Bij zo’n 80% van alle leerlingen in Nederlands niet hun eerste taal.”  

Alle kinderen die begeleiding nodig hebben zijn welkom. Veel worden via hun school doorgestuurd naar de huiswerkbegeleiding. Als leerlingen niet van Nederlandse afkomst, zijn, is de communicatie soms wat moeilijk. “Vaak gaat het contact dan via Whatsapp met de ouders, het is dus redelijk makkelijk om het op te lossen. De leerlingen zelf en vrijwilligers hebben zelf niet veel moeite met het communiceren over het leerwerk.”

Het project Huiswerkbegeleiding De Inhaalslag startte in juli 2018. De huiswerkbegeleiding bestaat uit allemaal vrijwilligers, bij deze vrijwilligers wordt gekeken naar wat zij te bieden hebben en welke leerlingen hun hulp goed kunnen gebruiken. “In het huiswerkcafé staan vaak vrijwilligers die flexibeler zijn, want het kan soms wat onrustig worden. Voor de huiswerkbegeleiding kijk ik of er een goede match is, als de vrijwilliger niet zo goed is in wiskunde wordt die natuurlijk niet gematcht aan een leerling die niet goed is in wiskunde.”

Eerst draaide het vooral op basisschoolleerlingen, voornamelijk leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. Sinds dit jaar is er een huiswerkcafé dat voor basisschool en middelbare school leerlingen is, ‘Ik zie echt wel dat de kinderen de individuele aandacht fijn vinden, ze missen dat vaak in de klas. We zien dus ook echt dat er zeker veel vraag naar huiswerkbegeleiding is. Er zijn dus altijd vrijwilligers welkom, al is het maar voor één uur per week.’



AlgemeenDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×