Oranjegekte doet denken aan knaloranje konijn: Een daad van stil verzet

In deze periode van oranjegekte ontkom je er niet aan: alles kleurt oranje. Van oranje vla tot bizarre fenomenen zoals mensen die hun huisdieren oranje verven. En toch is niet alles wat oranje is wat het lijkt.

We kwamen een opmerkelijk verhaal tegen van een knal oranje konijn, gewoon hier in Mijdrecht! Het was Wil Plasmeijer die met zijn Thrianta konijn op het Nederlands kampioenschap in de prijzen viel. De timing was goed: het konijn heeft sowieso een prachtige fel-oranje pels, maar zat ook gewoon “goed in z’n jas”, zoals Plasmeijer het noemt. Het bleek een overwinning die meer is dan alleen een prijs – de oorsprong van het konijn is een symbool van verzet en trots.

–  Een daad van stil verzet  –

“Het Thrianta konijn, een Nederlands ras, werd gecreëerd door amateur-geneticus H. Andreae uit Assen,” vertelde Plasmeijer. “Rond de Tweede Wereldoorlog werd Andreae door de Duitse bezetters gesommeerd om zijn oranje goudsbloemen voor het raam vandaan te halen. Hij weigerde en werd hiervoor tijdelijk vastgehouden. Het moet in deze periode zijn geweest waarop Andreae besloot om een konijn te creëren met een zo oranje mogelijke vacht als daad van stil verzet.” En het lukte hem: het bewijs zie ik voor me wanneer Meyer zijn winnende konijn teder over de oren streelt.

Dus als je denkt dat de oranjegekte slechts oppervlakkig is, denk dan nog eens aan Wil Meyer en zijn fel-oranje konijn. Het verhaal van het Thrianta laat zien dat er meer achter deze kleur schuilt dan je zou verwachten. En wie weet, misschien zie je Wil en zijn konijn binnenkort weer in de prijzen vallen, een levende herinnering aan een trots verleden.



Algemeen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×