Manifest van Duurzaamheidpartners:  Samenwerken aan Duurzaamheid 

“Verduurzaming van een onderneming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen kunnen de impact op de planeet fors verminderen. Samen maken we echt een verschil, dus werk samen met ons aan een duurzamere toekomst!”. Dat schrijft een gedreven groep ondernemers die streeft naar een duurzame toekomst: het manifest van de Duurzaamheidpartners De Ronde Venen. 

 

Onze stroomvoorziening is in een lastige fase. Het elektriciteitsnetwerk kan overbelast raken door een grote opbrengst van zonnepanelen op zonnige momenten. Hierdoor kan de levering van stroom in gevaar komen en kunnen er storingen komen. levering beperkt en storingen veroorzaakt.

Deze zogenaamde netcongestie blijft een uitdaging. De gemeente werkt om zowel tijdelijke als structurele oplossingen te vinden intensief samen met netbeheerders . Een concreet voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van energiehubs. Deze hubs kunnen de druk op het elektriciteitsnet verlichten door lokaal opgewekte energie beter te benutten en op te slaan.

In Abcoude wordt een haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor een collectieve warmteoplossing. De keuze is voorlopig gevallen op een Warmte-Koude Opslag (WKO)-systeem wat warmte en kou opslaat op in de bodem. Dit is niet alleen duurzaam, maar kan ook kostenefficiënt zijn voor bewoners.

Bedrijven in de gemeente worden gestimuleerd om energie te besparen. Gratis energiescans helpen bedrijven om energiebesparende maatregelen te identificeren en te implementeren. Deze scans zijn zeer effectief gebleken; de eerste ronde heeft al aanzienlijke besparingen opgeleverd. Vanwege het succes wordt het programma uitgebreid, met nog eens 20 energiescans die beschikbaar worden gesteld. Bedrijven die deelnemen, krijgen naast het rapport ook een jaar lang ondersteuning bij de uitvoering van de aanbevolen maatregelen.

“Verduurzaming van een onderneming hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kleine aanpassingen kunnen de impact op de planeet fors verminderen.”, aldus het manifest van Duurzaamheidpartners De Ronde Venen.



AlgemeenDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×