Samen voor Jongeren: Naar een betere toekomst

Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) Utrecht Noordwest heeft zijn jaarverslag voor het schooljaar 2022-2023 gepresenteerd. Op 1 januari 2023 stonden in onze gemeente 6.395 leerplichtige jongeren ingeschreven. Het RBL behandelde 516 casussen, waarvan 250 verzuimgevallen. 

Het verslag laat zien dat er meer verzuimmeldingen zijn en dat de gevallen vaak ingewikkelder zijn. De coronapandemie heeft hier zeker aan bijgedragen, maar ook de veranderende rol van de leerplichtconsulent speelt een rol. Daarnaast stoppen meer jongeren met school zonder diploma, wat hun kansen op werk vermindert.

Om deze problemen aan te pakken, werkt het RBL nauwer samen met scholen, jeugdconsulenten en jongerenwerkers. Hierdoor kunnen ze sneller en beter ingrijpen bij schoolverzuim. Er zijn spreekuren op middelbare scholen en nieuwe medewerkers krijgen speciale trainingen om beter voorbereid te zijn op moeilijke gevallen van verzuim.

Ook voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar – ruim 2500 in onze gemeente – die zonder diploma van school gaan, biedt het RBL extra hulp. Het Doorstroompunt helpt deze jongeren om een passende opleiding of baan te vinden, zodat hun toekomstkansen verbeteren. Een ouder van een kind zonder diploma zegt: “Het kan een grote uitdaging zijn om je weg te vinden in alle regels en mogelijkheden. Het RBL en de gemeente helpen ons op de beste manier. Dit zien we als een positieve vooruitgang!”

Met deze aanpak wil het RBL het aantal verzuimmeldingen omlaag brengen, de hulp aan jongeren verbeteren en een betere toekomstkansen voor jongeren creëren.

 

 



AlgemeenDe Ronde VenenEconomieGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×