De bijen hebben onze hulp nodig

In de maanden mei en juni is de bij het meest actief. Ze zijn niet alleen belangrijk voor onze voedselvoorzieningen maar ook voor de biodiversiteit op de aarde. Maar het gaat slecht met de bijen. Uit de Rode Lijst van 2018 blijkt dat meer dan de helft van de bijen dreigt uit te sterven. 

Eerder dit jaar verscheen groep 8 van basisschool Vlinderbos uit Wilnis op tv bij het programma ‘Groep 8 aan de macht’. De aflevering waarin Vlinderbos verscheen heette ‘Red de Bij’, in de aflevering had groep 8 verschillende dingen gedaan om de bij te redden. Zo hebben zij een bijenhotel gemaakt, tuinen geïnspecteerd of ze bij-proof waren, hebben ze wat meer planten geplant op school en zijn ze langs geweest bij een imker. Het gaat namelijk erg slecht met de bij. In Nederland zijn er 331 soorten bijen, maar 55% van deze lijst dreigt uit te sterven. 

75% van ons voedsel wordt verzorgd door bijen. Als bijen nectar en stuifmeel halen uit planten en bloemen, bevruchten zij die ook dierct. Dit zorgt ervoor dat de plant of bloem blijft groeien en sommige groeien dan tot iets wat wij als mensen kunnen eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardbeien, komkommer, mango, chocolade en koffiebonen. Hiernaast zorgen bijen er ook voor dat de planten blijven leven, wat uiteindelijk ook goed voor ons als mens is. 

Om ervoor te zorgen dat de bijen comfortabeler kunnen leven, moet de mens helpen. Zorg in het voorjaar en de zomer ervoor dat er genoeg verschillende planten en bloemen in de tuin staan, maai het gras wat minder en maak eventueel een bijenhotel waar de bijen daarin kunnen nestelen. Belangrijk is dan om te kijken of de planten en bloemen niet zijn gegroeid op een plek waar er pesticiden op zijn gespoten, dit zit er op om insecten tijdens de groei te verjagen. Maar als die planten uiteindelijk in een tuin staan zitten de pesticiden nog steeds in de plant en uiteindelijk in de nectar van bij. 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenNieuwsRegio


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×