Muziektherapie voor dementie

Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen naar boven halen. Tympaan de Baat organiseert volgende week weer een avond over “Muziek en Dementie”. Het doel van de sessies is om het welbevinden van de mensen met dementie te verbeteren.

Fotografie Say Wad

In onze gemeente wonen zo’n 900 mensen met dementie. regelmatig organiseert Tympaan de Baat activiteiten voor hen, maar ook voor hun  mantelzorgers. Op woensdag 26 juni is er weer een sessie van “Muziek en Dementie” in De Vijf Bogen in Baambrugge; een bijzondere avond waar iedere geïnteresseerde welkom is.

Tijdens de sessies van “Muziek en Dementie” wordt er door musici muziek gespeeld. Soms zonder woorden, maar met alleen melodieën. “Muziek is non verbaal, je hebt niet perse woorden nodig om het over te brengen. Bij het luisteren hoeven de hersenen ook niet gebruikt te worden, want muziek komt gelijk binnen”, aldus muziektherapeut Ellen Hack.

Bij de sessie legt zij ook uit wat muziek allemaal met een persoon en het brein kan doen. “Muziek geeft dementerende mensen verschillende dingen: rust, troost, ontspanning, blijdschap en nog veel mee”’, vertelt Ellen Hack. “Mantelzorgers krijgen tips mee over het gebruik van muziek aan de dagelijkse zorg en wat dit dan doet met de mensen.” 

Muziek en Dementie komt van Embrace Nederland. Deze organisatie is ontstaan vanuit een openlucht muziekfestival in Leeuwarden. Embrace Nederland wil door middel van muziek kwetsbare mensen in de zorg en het sociale domein een beter leven te geven. Zo zegt de organisatie het volgende: ‘Wij zien muziek en muziekbeoefening als verbindende factor in de maatschappij en kennisdeling daaromtrent als innovatieve motor voor sociale verandering.’Algemeen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×