Waardering voor veteranen groeit

Jaarlijks worden op Veteranendag veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van vrede. De dag staat in teken van erkenning en waardering voor veteranen van alle afkomsten en leeftijden in ons land. 

‘Het respect voor veteranen groeit alleen maar, de meeste mensen wijzen militair geweld wapens af, maar als het gaat om individuele veteranen is het heel anders. De waardering wordt alleen maar groter in deze tijd. Mensen zijn meer tegen wapens dan tegen veteranen’, aldus Rondeveense veteraan Rob Evers. 

Tussen de Stationsweg en de Ringvaart bij het Wilhelminabankje in Mijdrecht werd twee jaar geleden een speciaal ingericht perk in gebruik genomen om veteranen in de gemeente te eren en waarderen. “Met witte anjers in de vorm van een V van veteranen en een plaque met daarop een tekst die alle veteranen eert, werd zo Veteranendag gevierd. Dit jaar staan er geen speciale activiteiten op de planning in de gemeente, maar laten we vooral aan deze belangrijke dag blijven denken.”. 

Nederland heeft sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en zo’n honderd vredesmissies. Op 1 januari 2024 telde Nederland 100.800 veteranen en daar komen er elk jaar meer bij. Een militair wordt een veteraan wanneer deze het Koninkrijk heeft gediend in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties zoals vredesmissies. Een militair moet dit minimaal twee maanden hebben gedaan, maar dat betekent niet dat ze gelijk met hun dienst stoppen. Er zijn dus veel veteranen nog in dienst. 

Vorig jaar werd er een ‘Wall of honour’ opgericht in het centrum van Mijdrecht, hier konden mensen een witte anjer aan het doek bevestigen en een waardering voor veteranen erbij schrijven. Eerder, in januari van 2023, kregen 50 veteranen uit de gemeente een Veteranen Coin uit waardering voor hun inzet in vrijheid en veiligheid. 



AlgemeenCultuurDe Ronde VenenGemeenteNieuws


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×