Van links naar rechts: directeur Pauline Mulder van Natuurmonumenten, gedeputeerde Berend Potjer van de provincie Zuid-Holland, hoogheemraad Hans Schouffoer van het Hoogheemraadschap van Rijnland en Ines de Ridder, wethouder van gemeente Nieuwkoop.

Nieuwe natuur Meijegraslanden voltooid

De nieuwe natuur in de Meijegraslanden, ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen, is klaar. Natuurmonumenten heeft hier, samen met Veenweiden Gouwe Wiericke en in opdracht van de provincie Zuid-Holland, diverse natuurgebieden ingericht.

In het gebied zijn kruiden- en faunarijk grasland, vochtig weidevogelgrasland, vochtig hooiland, rietmoeras en blauwgrasland aangelegd. Deze natuurinrichting versterkt de bestaande natuur van het Natura 2000-gebied de Nieuwkoopse Plassen en biedt zeldzame planten en dieren, zoals de brede orchis en de rietzanger, betere kansen.

Tijdens een veldbezoek bekeken betrokken bestuurders de nieuwe natuur. Gedeputeerde Berend Potjer is blij met het resultaat: “Na jaren van intensieve gesprekken is de natuurinrichting eindelijk voltooid. De nieuwe natuur versterkt de biodiversiteit in de Nieuwkoopse Plassen.”

Verbinding tussen natuurgebieden

De Meijegraslanden vormen een belangrijke schakel binnen het Natuurnetwerk Nederland. Pauline Mulder van Natuurmonumenten benadrukt het belang van deze verbinding: “Het is essentieel om deze gebieden beter te verbinden om het netwerk van natuurgebieden te herstellen. Hierdoor keren soorten zoals de roerdomp terug en bloeien orchideeën weer in de natte schraallanden.”

Hans Schouffoer, hoogheemraad bij Rijnland, ziet voordelen voor waterbeheer: “Het verhogen van het waterpeil helpt bodemdaling tegen te gaan en bevordert de natuurontwikkeling. Het beperken van de voedselrijkheid verbetert de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit, wat zorgt voor een gezonder ecosysteem.”

Uitdagingen en samenwerking

De natuurinrichting ging niet zonder uitdagingen. Decennialang voerden belanghebbenden gesprekken. Dit leidde uiteindelijk tot afspraken over locatie en invulling van de nieuwe natuur. Tijdens deze gesprekken namen we zorgen van agrariërs en omwonenden serieus en voerden we aanpassingen door. De provincie werkt aan een betere samenwerking tussen Natuurmonumenten en agrariërs.

Op 14 augustus 2023 begon de inrichting op drie locaties in de Meijegraslanden. De nieuwe inrichting omvat nu 45 hectare rietmoeras en blauwgrasland en 55 hectare grasland met agrarisch medegebruik.



Regio


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×