‘Straatje erbij’ kan mogelijk 207 extra woningen opleveren

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kunnen er aan de rand van onze dorpen tussen de 49 en 207 bijgebouwd worden volgens het principe van ‘straatje erbij’. Deze aanpak is relatief eenvoudig, omdat bestaande voorzieningen en infrastructuur er al zijn. Dit maakt het makkelijker om in de lokale vraag naar nieuwe woningen te voorzien.

Het PBL berekende dat zoiets mogelijk is in ruim 2000 dorpen en steden. In de berekeningen houden ze rekening met beperkingen als natuurgebieden, geluidszones en milieugevaren, waar geen woningen mogen komen. Vijf van onze dorpen zouden op deze manier een straatje extra kunnen gaan aanleggen: Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis. Bij Abcoude, Amstelhoek en Waverveen kan juist helemaal niet worden bijgebouwd.

Toch zijn er ook zorgen. Sommige mensen maken zich zorgen over het verlies van landbouwgrond en de aantasting van het landschap door nieuwe bebouwing aan de randen van dorpen en steden. Daarnaast is er angst dat de nieuwe woningen te duur zullen zijn, waardoor ze niet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook wordt gevreesd dat nieuwe bewoners meer gebruik zullen maken van de auto, omdat de woningen aan de rand liggen.

Brede discussie nodig

Het PBL benadrukt dat ‘straatje erbij’ slechts één van de mogelijke oplossingen is voor de woningnood. Het idee moet worden gezien in een bredere discussie over ruimtelijke ordening, klimaatadaptatie, duurzaamheid en de overgang naar nieuwe energiebronnen. Andere oplossingen, zoals verdichting van steden of het efficiënter benutten van bestaande woonruimte, moeten ook worden overwogen.

Volgens Arjan Harbers, hoofdonderzoeker bij het PBL, is het uiteindelijk een politieke afweging. “Deze aanpak kan bestaan naast andere strategieën voor woningbouw, zoals het bouwen van compacte stadswijken buiten de bebouwde kom.”

 

 



AlgemeenDe Ronde VenenEconomieGemeentePBLwoningbouw

Meer in dossier PBL

Meer in dossier PBL


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×