VIB - Ondernemers draaien op voor gat in begroting

VIB: ‘Ondernemers draaien op voor gat in begroting’

De Vereniging van Industriële Belangen (VIB) heeft scherpe kritiek geuit op de gemeentelijke plannen om de onroerendezaakbelasting (OZB) voor ondernemers opnieuw fors te verhogen. Sinds 2020 zijn de lasten voor bedrijven meer dan verdubbeld, van €2,1 miljoen naar ruim €4,5 miljoen in 2023. De gemeente wil de OZB voor ondernemers in 2025 verder verhogen naar €5,4 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 154% in zes jaar tijd.

Volgens de VIB wordt de belastingdruk en daarmee het ondernemersklimaat in de gemeente flink onder druk gezet. “Het is zorgwekkend dat ondernemers steeds meer moeten bijdragen, terwijl de gemeente zelf niet genoeg doet om de uitgaven te beheersen,” aldus Jan-Kees den Haan, woordvoerder van de VIB. “De lasten voor ondernemers dreigen volgend jaar bijna 20% te stijgen. Weliswaar bezuinigt de gemeente ook maar dat beslaat slechts 2,48% van de totale uitgaven beslaan. Dat is niet in verhouding.”

De gemeenteraad komt aanstaande woensdag bij elkaar om de begroting voor 2025 te bespreken. VIB voorzitter Daniël Storm maakt gebruik van het spreekrecht en roept alle partijen op om kritisch te zijn op de financiële plannen van het college en een einde te maken aan de explosieve stijging van de gemeentelijke lasten voor ondernemers.

Financiële problemen in het sociaal domein

Een groot deel van de financiële problemen van de gemeente komt door de uitgaven in het sociaal domein, zoals bijstandsuitkeringen en jeugdzorg. Volgens een onderzoek van adviesbureau Berenschot heeft de gemeente deze kosten onvoldoende onder controle, wat heeft geleid tot flink hogere uitgaven.

Berenschot berekende dat de gemeente in 2025 ongeveer €1,6 miljoen kan besparen, oplopend tot €2,5 miljoen in 2026 en 2027. Maar in de begroting voor 2025 is slechts €1 miljoen aan besparingen opgenomen. De gemeente houdt daarbij rekening met de kosten van de voorgestelde maatregelen en mogelijke overlap in uitgaven.

Jan-Kees den Haan legt uit dat het verstandig is om voorzichtig te zijn, maar dat er geen goede cijfermatige onderbouwing wordt geboden om zes ton aan besparingen buiten de begroting te laten. Zeker op het moment dat ondernemers wordt gevraagd om negen ton meer belasting op te hoesten, voelt dat niet redelijk. “Het is verhoging op verhoging! Waar gaat dit eindigen?” Hij erkent dat bezuinigen in het sociaal domein ingewikkeld is, maar vindt dat de gemeente wel meer kan doen om grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein.

Dubbele lasten voor ondernemers

VIB benadrukt dat de stijgende lasten voor ondernemers zorgwekkend zijn. De lasten voor woningen zijn veel minder snel gestegen. “In de afgelopen jaren is de OZB voor woningen slechts met enkele procenten per jaar verhoogd, terwijl die voor ondernemers meer dan verdubbeld is.” zegt Jan-Kees. Hij wijst er ook op dat veel ondernemers niet alleen zakelijk, maar ook privé geraakt worden door de stijging van de OZB. “Veel van onze leden wonen ook in de gemeente, dus zij krijgen zowel zakelijk als privé te maken met hogere lasten.”

De gemeente heeft aangekondigd dat ook de OZB voor woningen in 2025 met bijna 20% zal stijgen, maar volgens de VIB worden de verhogingen bij ondernemers anders beleefd, omdat hun tarieven in de laatste jaren al meer dan verdubbeld zijn. “Ondernemers worden geconfronteerd met een veel hogere belastingdruk,” legt Jan-Kees den Haan uit.

Voorzichtigheid rond bezuinigingen

Hoewel VIB begrip heeft voor de uitdagingen rond het sociaal domein, vindt hij dat de gemeente meer had moeten doen met de adviezen van Berenschot. “Het rapport laat zien dat er meer bespaard kan worden, en dat zou ook moeten gebeuren. Natuurlijk kost het tijd en geld om maatregelen door te voeren, maar, als de belasting aanzienlijk wordt verhoogd, kan je je niet veroorloven om besparingen te laten liggen,” stelt hij.

Het rapport adviseert de gemeente om beter toezicht te houden op de uitgaven en overschrijdingen sneller aan te pakken. De gemeente erkent dat dit moeilijk is, omdat sommige uitgaven, zoals jeugdzorg, geen vast budget hebben en door moeten gaan, ongeacht hoeveel geld er al is uitgegeven. “Dat is begrijpelijk, maar je moet wel beter inzicht krijgen in waar je wel degelijk geld kunt besparen. Als ondernemers hun financiën op dezelfde manier zouden beheren, zouden ze al snel in de problemen komen.”

Ondernemersfonds en impact op vestigingsklimaat

De VIB vreest dat de belastingverhogingen ook negatieve gevolgen zullen hebben voor het vestigingsklimaat in de gemeente. “Nieuwe ondernemers zullen zich minder snel hier vestigen als de lasten hoog zijn, en bestaande bedrijven zullen minder snel uitbreiden,” legt Jan-Kees uit. Ook wijst hij op het ondernemersfonds dat de gemeente momenteel wil opzetten. Dit fonds zou gefinancierd worden door een toeslag op de OZB voor bedrijven, maar door de stijgende belastingen vreest VIB dat het draagvlak voor zo’n fonds afneemt. “Ondernemers zitten niet te wachten op nóg een belasting, zeker niet nu de lasten al zoveel hoger zijn geworden.”

Balans tussen inkomsten en uitgaven gemeente

De VIB roept de gemeenteraad op om kritisch naar de financiële plannen van het college te kijken en te zoeken naar een betere balans tussen belastingverhogingen en uitgavenbesparingen. “We begrijpen dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, maar de belastingen voor ondernemers verhogen kan niet de enige oplossing blijven voor de problemen van de gemeente. Ondernemers willen graag een bijdrage leveren, maar er zijn grenzen.

Duidelijk is dat de komende jaren financieel moeilijk worden voor de gemeente. Er zal dan ook bezuinigd moeten worden. Waarom begint men daar nu niet mee, in plaats van de gemeentelijke lasten te verhogen?” De VIB hoopt dat de gemeente haar uitgaven beter onder controle krijgt en zorgt voor een eerlijkere verdeling van de lasten.



De Ronde VenenEconomieGemeentebegroting 2025jeugdzorgozbvib de ronde venen

Meer in dossier begroting 2025

Meer in dossier begroting 2025


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×