Aankomende week bespreekt de gemeente het voorgestelde beleidsplan Armoede en Schulden 2024-2028. Uit evaluatie van het vorige plan blijkt dat de grootste groep die ondersteuning nodig heeft, vooral ouderen met een klein pensioen, onvoldoende wordt bereikt. De gemeente wil hier verandering in brengen door de ondersteuning toegankelijker en zichtbaarder te maken en door het bestaande beleid te versterken en uit te breiden.
Zo’n 1.900 huishoudens, bijna 10% van alle huishoudens in de gemeente, valt in de inkomensgroep tot 120% van het bijstandsniveau. Hiervan hebben 800 huishoudens langdurig een laag inkomen. Het vorige beleidsplan (2020-2023) richtte zich vooral op gezinnen met jonge kinderen, maar die focus bleek te eenzijdig. Ouderen met een pensioen tot 120% van de bijstandsnorm vormen namelijk de grootste groep die hulp kan gebruiken, maar zij kwamen nauwelijks in aanmerking voor ondersteuning buiten de collectieve zorgverzekering.
Het nieuwe beleidsplan richt zich op drie hoofddoelen, om de beschikbare ondersteuning effectiever en toegankelijker te maken voor de verschillende doelgroepen.
Vanaf januari 2025 wordt de Groene Hart Pas ingevoerd. Deze pas geeft inwoners met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau gemakkelijker toegang tot ondersteuning en voorzieningen, zonder dat zij telkens opnieuw papieren hoeven in te vullen. Zo wil de gemeente inzichtelijker maken wat er aangeboden wordt en ervoor zorgen dat rechthebbenden er sneller gebruik van maken.
Door middel van vroegsignalering zijn huishoudens met betalingsachterstanden sneller in beeld bij de gemeente. Zo wordt eerder contact gezocht wanneer er een betalingsachterstand is bij de zorgverzekering of energiemaatschappij. Hierdoor is het mogelijk eerder hulp aan te bieden en te voorkomen dat schulden problematisch worden. Ook wil de gemeente beter zicht krijgen op jongeren die kwetsbaar zijn voor schulden.
Te weinig inwoners maken momenteel gebruik van schuldhulpverlening. Met het nieuwe plan wil de gemeente deze hulp toegankelijker en zichtbaarder maken. Om te zorgen dat er minder mensen tijdens het traject uitvallen, krijgt elke deelnemer een vaste begeleider toegewezen. Dit maakt het opbouwen van een vertrouwensband makkelijker, en er komt extra ruimte voor nazorg om langdurige ondersteuning te bieden.
Een belangrijk uitgangspunt van het nieuwe beleidsplan Armoede en Schulden is dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. Wie het niet redt zonder ondersteuning, kan een beroep doen op de gemeente of een van de maatschappelijke organisaties waarmee de gemeente samenwerkt, zoals de Voedselbank, Stichting Leergeld DRV of Stichting Urgente Noden (SUN).
Waar nodig is er ruimte voor de menselijke maat en wordt maatwerk toegepast. De dienstverlening moet laagdrempelig en toegankelijk zijn, waarbij voorop staat dat werken moet lonen en terugvallen in armoede zoveel mogelijk voorkomen moet worden.
Om goed bij te houden wat de effecten van het nieuwe beleid zijn, heeft de gemeente verschillende meetpunten (kernindicatoren) opgesteld. Hiermee wordt onder andere gekeken naar het percentage van de doelgroep dat daadwerkelijk gebruikmaakt van het aanbod, of het aantal jongeren met schulden is gedaald, en hoeveel mensen (met positief resultaat) gebruikmaken van de schuldhulpverlening.
Deze meetpunten maken duidelijk waar het beleid effect heeft en waar mogelijk nog verbeteringen nodig zijn. Hoewel het nieuwe plan geldt voor de komende vier jaar, kijkt de gemeente ieder jaar naar de voortgang. Zo kan er waar nodig worden bijgestuurd om de gestelde doelen te halen.
Meer weten over het beleidsplan, welke ondersteuning er aangeboden wordt en wat de meetpunten en doelen precies zijn? Dat kan op de raadsinformatie-website van de gemeente:
https://derondevenen.raadsinformatie.nl/document/14751237/2?connection_type=16&connection_id=972135
De gemeenteraadsvergadering vindt plaats op 21 november om 19:30 uur, is openbaar en ook online te volgen.
Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht
E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl
Telefoon Redactie
0297 - 286004