37 huurwoningen centrum Mijdrecht gesloopt vanwege funderingsproblemen

Bewoners van de Raadhuislaan, Koningin Julianalaan en Prinses Wilhelminalaan moeten hun spullen pakken. Uit technisch onderzoek blijkt dat de funderingen van meerdere woningen in de Mijdrechtse wijk grote gebreken vertonen.

Woningcorporatie Cazas Wonen heeft besloten dat de funderingsproblemen in deze buurt zo ernstig zijn, dat herstel niet langer loont. “De kosten voor herstel zijn zo hoog dat sloop en vervangende nieuwbouw een logischere en toekomstbestendigere keuze is,” vertelt woordvoerder Sandhya Soekdewn tegen RTV Ronde Venen. “We zien dat de funderingsproblemen ontstaan uit een combinatie van droogte, veengrond en het grondwaterpeil waardoor er oxidatie is aan de houten palen. We weten niet hoe groot de druk op de fundering gaat worden.” Om dat in de gaten te houden zijn er meetbouten geplaatst. “Eén keer per kwartaal krijgen we een rapport van de staat van de fundering. Hiermee monitoren we de staat van de fundering. We willen voorkomen dat bewoners zich onveilig of onprettig voelen in de woning.”

Voor de bewoners betekent dit een grote verandering. De woningcorporatie benadrukt dat ze zich bewust is van de impact van het besluit. In de afgelopen periode zijn bewoners persoonlijk geïnformeerd, onder andere tijdens huisbezoeken.

de tekst gaat door onder de afbeelding

De woningen in de rode kaders worden gesloopt

Op dit moment werkt de woningcorporatie samen met de gemeente en bewoners aan een nieuwbouwplan. Ook wordt er een Sociaal Plan opgesteld. Daarin staan onder meer afspraken over herhuisvesting, vergoedingen en begeleiding tijdens het proces. Pas als deze plannen definitief zijn, wordt ook het sloopbesluit formeel genomen. De bewoners zullen niet tijdelijk verhuizen, maar definitief.

Volgens Cazas Wonen krijgen bewoners die moeten verhuizen onder andere urgentie bij het vinden van een nieuwe woning en een wettelijke verhuisvergoeding. Voor sommige bewoners is de situatie nijpender: met name bij een specifiek blok aan de Koningin Julianalaan wordt al hinder ondervonden van de funderingsproblemen. Voor hen wordt gekeken naar een oplossing op maat, zoals een vervroegde verhuizing. Bij veel regenval staat daar het in de kelderkasten. “Daarnaast krijgen we van bewoners te horen dat achterdeuren en ramen wat moeilijker opengaan. Dit komt vanwege de druk op de palen.”

Bij dit blok zijn de problemen het grootst

De komende tijd blijft Cazas Wonen met bewoners in gesprek om het vervolgtraject zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Hoe pakt woningcorporatie Cazas Wonen dit aan?

Bewoners kunnen in een opgerichte klankbordgroep meedenken en meekijken met de plannen die worden gemaakt. Samen met de klankbordgroep is er een Sociaal Plan gemaakt. Het Sociaal Plan gaat over afspraken over de verhuizing en welke vergoeding bewoners ontvangen. Er staat bijvoorbeeld in dat bewoners de wettelijke verhuiskostenvergoeding van €7.673 krijgen. Verder krijgen zij een maand huurkorting. En we maken met hen ook afspraken over extra hulp of andere wensen van bewoners.

In het geval van sloop/nieuwbouw weten bewoners dat hun huurcontract wordt beëindigd.  Cazas Wonen voert met bewoners gesprekken over een eenmalige definitieve verhuizing. Goed om te weten: de bewoners hebben wel recht op terugkeer, maar wel wanneer dit passend is. Bij passend wonen kijken we naar inkomen en huishoudgrootte bij nieuwe type woningen. We letten erop dat bewoners geen tot weinig dubbele lasten hebben bij de verhuizing. Ook zorgt Cazas Wonen op verschillende momenten een container. Bewoners kunnen hierdoor alvast opruimen als zij dat willen.

Wij weten dat er een aantal bewoners zijn die het proces rondom funderingsproblemen best spannend vinden. Wij begeleiden hen en beantwoorden de vragen of zorgen zo goed mogelijk. Veel bewoners vinden dat de woningen toe zijn aan grote veranderingen. Daardoor kijken ze uit naar een nieuwe woning dat bij hun woonsituatie past. Ons streven is dat er voor iedere bewoner een fijn, nieuw thuis wordt gevonden. Zodra het definitieve sloopbesluit is genomen, kunnen er urgenties worden afgegeven. Bewoners hebben dan één jaar de tijd om een nieuwe woning te zoeken. Wij begeleiden bewoners in dit hele proces.

Brancheorganisatie Aedes heeft beschreven dat woningen voor de jaren 70 zijn gebouwd op klei- en veengrond en ondiep zijn gefundeerd, risico lopen op funderingsschade. Veel woningen in Nederland hebben funderingsproblemen. Een probleem dat naar verwachting de komende jaren alleen maar toeneemt. De schade komt bijvoorbeeld door de ligging en de bodem van ons land, het bewust laag houden van het grondwaterpeil en de effecten van klimaatverandering. Veel woningcorporaties worden getroffen door funderingsproblemen. Dit heeft niet alleen financiële, maar ook organisatorische en maatschappelijke gevolgen. Denk hierbij aan het inschatten van risico’s, het omgaan met bezorgde bewoners, het vaststellen van de waarde van het vastgoed en het voorkomen en herstellen van funderingsschade.

De woningen aan zowel de linker- als rechterkant van de straat zullen worden gesloopt



MijdrechtNieuwsinstagram


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×