Onthulling door Rob Evers en burgemeester Maarten Divendal

Wandelroute herinnert aan lokaal oorlogsverleden

Wie tijdens het wandelen wil stilstaan bij het verleden én de waarde van vrijheid, kan vanaf nu de wandelroute ‘Vrede en Vrijheid’ lopen. De route voert wandelaars langs plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis is geschreven – letterlijk en figuurlijk.

Burgemeester Maarten Divendal onthulde maandag een informatiepaneel in Wilnis en gaf daarmee het startsein voor de nieuwe wandelroute. De route is een initiatief van de werkgroep Historisch Dorpshart Wilnis en tot stand gekomen met steun van de gemeente.

De landelijke ligging van De Ronde Venen speelde tijdens de oorlog een belangrijke rol. Tussen de grote steden Amsterdam en Utrecht boden dorpen als Wilnis en Vinkeveen onderdak aan onderduikers. Ook werden hier wapens gedropt en vlogen geallieerde bommenwerpers over richting hun doelen.

Rob Evers, lid van de werkgroep en initiatiefnemer van de route: “We willen niet alleen herinneren aan wat hier is gebeurd, maar ook bewustzijn creëren over de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.”

De route verbindt bijzondere plekken in Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Wandelaars komen onder andere langs het oorlogsmonument in Mijdrecht, het anjerperk voor veteranen, het oude spoor, het Robert Moultonpad – vernoemd naar een Canadese piloot – en het monument voor een neergestorte bommenwerper. Onderweg vertellen borden het verhaal van verzetsdaden, weggevoerde Joodse inwoners en heldhaftige lokale acties.

De route is vrij te wandelen en op meerdere plekken te starten. Via de website van IZI Travel is een audiotour beschikbaar voor wie zich onderweg wil laten meenemen in het verhaal.



CultuurWilnistweede wereldoorlogwandelen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×