Eerste lokale veteranendag op 10 juni a.s.

De Ronde Venen – Op zaterdag 10 juni a.s. wordt de eerste lokale Veteranendag in De Ronde Venen georganiseerd.

Vorig jaar heeft de gemeente een anjerperkje aangelegd tussen de Stationsstraat en de Ringvaart in Mijdrecht. Om 11:00 uur zullen veteranen uit De Ronde Venen daar nieuwe anjers planten. Aansluitend zal de groep veteranen op uitnodiging van de burgemeester in het gemeentehuis een traditionele ‘’blauwe hap’’ (een rijstmaaltijd) nuttigen.

Van 13:00 uur tot ongeveer 15:00 uur is publiek welkom op het pleintje tussen de Dorpsstraat en de ingang van winkelcentrum De Lindeboom. Daar hebben de veteranen een ‘’wall of honour’’ opgericht. Op dit doek kan het publiek een witte anjer bevestigen en er iets uit waardering voor veteranen bijschrijven. Iedereen is daar welkom, om een anjer te prikken, of om een gesprek aan te gaan met een veteraan.

De witte anjer was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het teken van verzet tegen de Duitsers. Nu is de witte anjer het symbool van waardering voor veteranen en kan iedereen persoonlijk daarmee zijn of haar waardering tonen.

Vorig jaar heeft de gemeente De Ronde Venen de ruim 100 veteranen die hier wonen in kaart gebracht en aangeschreven. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van dit jaar heeft burgemeester Divendal aan 50 van deze veteranen een speciale gemeentelijke ‘’veteranencoin’’, een penning, overhandigd.

Nederlandse veteranen zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden en missies. Van de Tweede Wereldoorlog tot en met nu. Van deze groep zijn er zo’n 25.000 in werkelijke dienst als militair. Ongeveer 15.000 veteranen stammen uit missies van voor Libanon (1985). De andere 85.000 zijn ingezet na 1985, zoals in Bosnië, Irak of Afghanistan.

Neem voor meer informatie contact op met Rob Evers op 06 55 90 09 96 of via robbert.evers@gmail.com.

Kijk HIER naar de reportage in ons nieuwsprogramma Nieuwsronde over de uitreiking van de veteranencoin en HIER naar de reportage over de opening van het anjerparkje.

Op de foto: de opening van het anjerperk in 2022 (Foto: Ruud van den Heuvel)AbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisburgemeester maarten divendalCultuurde ronde venengemeente de ronde venenhistorierob eversrtv ronde venentweede wereldoorlogveteranenwinkelcentrum de lindeboom mijdrechtwitte anjerwitte anjerperk


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×