Gastles over tweede wereldoorlog

Wilnis – John Melkman gaf woensdag 10 mei jl. namens Stichting Na de Oorlog een gastles aan leerlingen van groep 7 en 8 van het Kids College in Wilnis. Tijdens de les vertelde John het ontroerende verhaal over zijn Joodse ouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten zien te overleven. Ook wethouder Maarten van der Greft was aanwezig als toehoorder. Net als bij de kinderen maakte het verhaal diepe indruk op hem. Na afloop ontstonden er mooie gesprekken.

Wim Melkman was de vader van John. Hij zat samen met zijn moeder opgesloten in kamp Westerbork. In 1942 mocht hij van de commandant het kamp verlaten om te trouwen in Amsterdam. Dat mocht alleen, omdat de moeder van Wim ook in het kamp vastzat. Als hij niet zou terugkomen, zou zijn moeder naar een concentratiekamp moeten en zij zou het waarschijnlijk niet overleven.

Op de terugweg van Amsterdam naar Westerbork, kreeg Wim slecht nieuws. Hij hoorde van een bekende dat hij op de deportatielijst stond. Wim moest toen een moeilijke keuze maken. Ging hij terug naar zijn vrouw in Amsterdam of ging hij toch naar zijn moeder in Westerbork? John betrok de kinderen bij het dilemma en vroeg hen wat zij zouden doen.

De vader van John heeft uiteindelijk de keuze gemaakt om zijn vrouw op te halen in Amsterdam. Ze doken onder in Appelscha, in greppels, kuilen en in een kippenhok. Ze kregen valse persoonsbewijzen en sloten zich aan bij het verzet. De moeder van Wim werd vermoord in Auschwitz.

Toen de ouders van John na de oorlog terugkwamen in Amsterdam was alle huisraad gestolen. Het enige dat over was, was een stoeltje dat John nu gebruikt tijdens zijn gastlessen.

John vindt het belangrijk om zijn verhaal te blijven vertellen en de geschiedenis in leven te houden. En hij brengt het onderwerp naar het hier en nu. Hij wil kinderen laten zien dat ze altijd een keuze hebben. Als een klasgenoot gepest wordt op het schoolplein en niemand grijpt in, dan gebeurt het gewoon.

Wethouder Maarten van der Greft (Onderwijs): “Onlangs was ik in Drenthe en toen ben ik in kamp Westerbork geweest. Het familieverhaal van John maakt dit bezoek ineens heel erg tastbaar. De gastlessen die John aanbiedt zijn betekenisvol. De familiegeschiedenis van John heeft groep 7 en 8 van het Kids College in Wilnis aan het denken gezet, niet alleen over de Tweede Wereldoorlog maar ook over de keuzes die je elke dag maakt.”

Kijk HIER naar het item in ons nieuwsprogramma Nieuwsronde over de gastles die John in mei 2018 gaf aan leerlingen van OBS De Eendracht.

Op de foto’s: John Melkman vertelt de leerlingen van het Kids College het aangrijpende verhaal over zijn familie tijdens de Tweede WereldoorlogCultuurGemeenteNieuwsWilnisCultuurgemeente de ronde venengeschiedeniskids college wilnisrtv ronde venentweede wereldoorlogwethouder maarten van der greft


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×