'verhaal over vernietigde zwaluwnesten klopt niet'

Wilnis – Het verhaal over vernietigde oeverzwaluwnesten in Wilnis, dat door een boswachter van Natuurmonumenten de wereld is ingeworpen, blijkt niet juist te zijn.

‘Vreselijk,’ ‘onbegrijpelijk’, ‘verschrikkelijk’: de honderden woedende reacties onder een bericht van een boswachter van Natuurmonumenten op Twitter zijn niet mals. Hij zette een foto online van een graafmachine die de nestjes van tientallen oeverzwaluwen zou hebben vernietigd in Wilnis. Dat bericht werd bijna 60.000 keer bekeken.

Alleen er klopt niks van, zegt de boer van wie de graafmachine is. En de nestjes, die zitten er nog gewoon. “We gaan die beestjes niet verstoren. Ik peins er niet over. Die beestjes moeten lekker blijven zitten. Paniekzaaierij”, zo noemt boer Joost Samsom uit Wilnis het bericht van de boswachter. Hij legt uit hoe het echt zit: “Die hoop grond hebben we aan laten voeren om land te verstevigen. Toen hebben we er wat vanaf gegraven.” Daardoor ontstond een mooi recht stukje zand, en dat vindt de beschermde oeverzwaluw nou net een fijn plekje om een nestje te bouwen.

Samsom: “Ik denk dat die kraan alweer bijna een week stilstond ofzo. En ineens, van de één op de andere dag, komt er een zwerm oeverzwaluwen en die duikt erop en gaat daar vrolijk nestjes maken. Die kraan heeft daarna ook helemaal niet meer gedraaid. We rijden die eerdaags heel voorzichtig weg want we gaan die beestjes niet verstoren. Ik peins er niet over.”  

Samsom vindt het extra vervelend dat uitgerekend hij wordt weggezet als dierenbeul. “Als je googelt op mijn naam, Joost Samsom, dan zie je: we doen alles aan de leefbaarheid van het platteland. Ik ga verder dan welke boer dan ook.” Hij zet zich als boer juist in voor de natuur. “Wij hebben een biologisch melkveebedrijf met 110 koeien. Daarbij doen we alles wat je kan bedenken wat in dienst staat van de natuur. Milieu, dierenwelzijn, klimaat: alles wat je qua maatschappelijke uitdaging kan doen, dat vinden we leuk. We hebben tien nesten van weidevogels meer dan vorig jaar: in totaal 61 weidevogels, mede dankzij een vrijwilliger die meehelpt. We doen dus precies het omgekeerde van wat de boswachter beweert.”

Matthijs Dull is voorzitter van Stichting De Bovenlanden, die tientallen natuurgebiedjes in Wilnis beheert, bevestigt het verhaal van de boer. “Van die man kunnen we met z’n allen nog een hoop leren. En hij staat ook open voor andere belanghebbenden in het gebied met een groen hart.”

Samsom zegt dan ook goed voor de vogelnesten te gaan zorgen. “We zijn er heel blij mee. Een neef kwam langs en die zei: ‘Je hebt de hoofdprijs.’ Hij is al vijftien jaar bezig om ze te krijgen en hij zegt: ‘Jij gooit één keer een hoop grond neer en je hebt ze!'”

En wie wil weten hoe de nesten eruitzien, hoeft binnenkort niet eens langs te rijden. Een enthousiaste Matthijs Dull meldt dat Stichting De Bovenlanden er binnenkort een wildcamera gaat neerzetten.

Gevraagd om een reactie blijft de boswachter van Natuurmonumenten, die werkt in Overijssel, bij zijn punt. “Ik heb inmiddels contact met de boer hierover. Mijn beeld is anders dan wat hij schetst. Er zaten wel degelijk oeverzwaluwen in, kwetsbare vogels die bescherming verdienen.” De tweet heeft hij inmiddels wel verwijderd.

Kijk HIER naar het item dat RTV Utrecht maakte.

De foto is ter illustratie

Bron: RTV UtrechtEconomieNieuwsWilnisde ronde venenderk boswijkgemeente de ronde venenJoost Samsomnatuur en milieunatuurmonumentenrtv ronde venenrtv utrechtWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×