Foto: gemeente De Ronde Venen

Zo ziet De Ronde Venen eruit in 2040: dit zijn de plannen voor de komende 15 jaar

Hoe ziet jouw dorp eruit in 2040? Waar komen nieuwe huizen? Hoe bewegen we ons voort? En hoe blijft het buitengebied aantrekkelijk? De gemeente De Ronde Venen heeft haar ontwerp-omgevingsvisie tot 2040 gepresenteerd: een dik beleidsstuk waarin de ambities en keuzes staan die de komende 15 jaar bepalen hoe de gemeente zich ontwikkelt.

Voor inwoners die niet dagelijks gemeentelijke documenten doorspitten, zetten we hieronder de belangrijkste en vooral concrete plannen op een rij. Wat verandert er écht in de dorpen, op het platteland en in jouw straat? Als je over een specifiek punt meer wil lezen, kan je de pagina(‘s) opzoeken in het document.

Bijna 5.000 nieuwe woningen tot 2040

De gemeente wil 4.800 nieuwe woningen bouwen, verspreid over de hele gemeente. In grote dorpen zoals Mijdrecht, Abcoude, Wilnis en Vinkeveen komen de meeste nieuwe huizen. Maar ook in kleine dorpen als De Hoef of Baambrugge mogen er wat woningen bij: vaak een “straatje erbij”, zolang de schaal van het dorp maar gerespecteerd wordt.
Pagina 6, 30, 36

Concrete bouwlocaties zijn onder meer:

  • Mijdrecht: Oosterland
  • Wilnis: Maricken II
  • Vinkeveen: Centrumgebied
  • Abcoude: Bon-gronden
    Pagina 48 tot en met 52
  • Na 2030: in Mijdrecht aan de westzijde bij Hofland, in Abcoude rondom de zuidwest-kant

In Mijdrecht komen ook compacte appartementen in het centrum, vooral geschikt voor ouderen of kleine huishoudens.
Pagina 19, 49

Minder auto, meer fiets, beter OV

De gemeente wil inwoners verleiden vaker te fietsen of het ov te pakken. Daarom wordt het fietsnetwerk verbeterd en uitgebreid, met veilige en comfortabele routes tussen dorpen en voorzieningen.
Pagina 20, 59

Er zijn ook grotere maatregelen gepland:

  • Nieuwe aansluiting op de N201 bij Mijdrecht-West om verkeer beter te verdelen
    Pagina 20, 49
  • Verkennen van de mogelijkheid van vrij liggende infrastructuur voor het OV
    Pagina 20, 38
  • Flexibele buurtbus voor mensen die slecht ter been zijn
    Pagina 20, 45
  • Doorgaand vrachtverkeer moet via A2 en A9
    Pagina 49

De gemeente zet ook stevig in op deelmobiliteit, zoals elektrische deelauto’s en -fietsen, die beschikbaar komen in nieuwe wijken én bestaande buurten. De auto blijft ook in 2024 een ‘belangrijke functie binnen het gemeentelijk vervoerssysteem’.
Pagina 20, 45

Op drukke plekken komt een maximumsnelheid van 30 km/u, om de leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren.
Pagina 20

Duurzaamheid: aardgasvrij, zonnevelden, wadi’s

In 2040 moeten meerdere wijken in De Ronde Venen aardgasvrij zijn; iets wat nu al in gang is gezet. De gemeente werkt hierbij samen met bewoners en woningcorporaties.
Pagina 20, 59

Voor het opwekken van duurzame energie komen een ‘beperkt aantal’ zonnevelden, maar alleen op plekken waar het landschap dat toelaat. Er worden hiervoor nieuwe richtlijnen gemaakt.
Pagina 6, 20, 64

Ook boerderijmolens (kleine windturbines) worden mogelijk op agrarische bedrijven, mits goed ingepast.
Pagina 64

In wijken komen meer wadi’s, ondiepe greppels die regenwater tijdelijk opvangen, om piekbuien op te vangen. In veengebieden wordt de bodem natter gemaakt om bodemdaling tegen te gaan.
Pagina 20

Buitengebied: recreatie, boeren en erfgoed combineren

Het buitengebied blijft belangrijk. De gemeente wil ruimte bieden aan toekomstbestendige landbouw, natuurontwikkeling én recreatie.
Pagina 6, 31

Lege boerenerven mogen soms een nieuwe functie krijgen, zoals wonen of zorg, mits het past bij het landschap.
Pagina 68

In De Hoef wordt het zicht op de Kromme Mijdrecht versterkt en blijft het mogelijk om te wandelen en fietsen langs het water.
Pagina 70

De gemeente wil de recreatieve potentie van de Hollandse Waterlinies, UNESCO Werelderfgoed, beter benutten.
Pagina 21, 74

Samen leven in leefbare dorpen

Iedere dorpskern moet in 2040 beschikken over minstens één ontmoetingsplek: een dorpshuis, sportvereniging of groene zitplek.
Pagina 54

Voor ouderen komen woonvormen met zorg dichtbij, vaak in combinatie met andere functies. Dat zorgt voor doorstroming op de woningmarkt en versterkt de dorpsgemeenschap.
Pagina 45, 49

Door de verwachte groei zijn sommige grotere dorpen straks ook toe aan nieuwe of uitgebreide voorzieningen, zoals een bioscoop, theater of het behoud van het zwembad.
Pagina 19

Waarom deze visie?

De gemeente De Ronde Venen is verplicht om een omgevingsvisie op te stellen. In zo’n visie staat wat er de komende 15 jaar gebeurt met ruimte, wonen, verkeer, landschap en duurzaamheid. De visie is opgesteld met input van inwoners, ondernemers en organisaties, onder andere via straatgesprekken, enquêtes en dorpsavonden.

In de woorden van het gemeentebestuur: “We groeien, en dat betekent keuzes maken over hoe we omgaan met de schaarse ruimte. Deze visie helpt ons die keuzes zorgvuldig af te wegen.”

De visie ligt tot en met 23 augustus ter inzage. Inwoners kunnen nog reageren via officiële zienswijzen



De Ronde VenenGemeenteRegioomgevingsvisie


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×