AMSTELHOEKER YOUP DE HAAS PUBLICEERT NIEUWE ROMAN

Amstelhoek - Youp de Haas (21) uit Amstelhoek kondigt met trots zijn tweede roman aan, genaamd ‘De Naakte Waarheid En Andere Leugens’, die vanaf deze week te verkrijgen is. Na in zijn eerste roman de kansenongelijkheid aangekaart te hebben, gaat hij nu in op het individualisme van de moderne samenleving.

‘De Naakte Waarheid En Andere Leugens’ is een novelle over eenzaamheid en absurdisme, waarin de aangeslagen verteller Henry tot de conclusie komt dat zijn schrijfcarrière op losse schroeven staat. Getergd door eenzaamheid en depressie, vindt hij op het juiste moment de liefde in Dayia. Wanneer hun vrijheid wordt ingedamd door culturele onderdrukking, slaan zij op de vlucht.

“De hoofdpersoon richt zich volledig op zijn carrière, maar isoleert daarmee zichzelf van zijn vrienden, familie en uiteindelijk van de samenleving. Hij mist het gemeenschapsgevoel, maar door de coronatijd, digitalisering en steeds toenemende individualisering lukt het hem niet om aansluiting te vinden.”, vertelt Youp. “Wanneer hij uiteindelijk de liefde van zijn leven vindt, belandt Henry in een cultureel dilemma en moet hij alle zeilen bijzetten om door zijn schoonfamilie geaccepteerd te worden. Dat zijn geliefde een slachtoffer is van huiselijk geweld, doet hem echter van gedachte veranderen.”

Naast het schrijven studeert Youp de Haas in Leiden en deed hij namens Inwonerscollectief mee met de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar in De Ronde Venen. “Tijdens de verkiezingen kwam veelvuldig naar voren dat inwoners zich weinig gehoord voelen, zowel door de overheid als door de medemens. Dat men hierdoor wantrouwen krijgt in de overheid kan helaas gebeuren, maar het wordt hachelijk als mensen zich daadwerkelijk volledig afkeren van de politiek.”, vindt Youp. Dat maatschappelijke thema’s in de boeken terugkomen is dus niet gek en zijn doel is daarom ook om deze thema’s bespreekbaar te maken en hierover met het publiek in debat te gaan. “Uiteraard wel met wat platte humor ertussendoor.”

Ondanks dat het een fictief verhaal is, noemt Youp dit een confronterend werk. “Mijn vriendin en ik hebben zelf ook te maken met de culturele druk die in het boek omschreven staat. Een aantal fragmenten zijn helaas dan ook gebaseerd op de werkelijkheid, maar het plot is en blijft fictief.” Ook is filosofie een belangrijke bron van inspiratie geweest. Waar de roman ‘Paradox’ ging over nihilisme, gaat deze korte roman over het absurdisme. “Het absurdisme is een lastig te duiden filosofische stroming welke met name door Nobelprijswinnaar Albert Camus aan het licht kwam. Het leiden van een leven los van de maatschappij, waar deze filosofie over gaat, kan absurde gevolgen hebben en dat zal onze hoofdpersoon gaan ondervinden.”

‘De Naakte Waarheid En Andere Leugens’ is inmiddels te bestellen onder zijn schrijversnaam (Y.L.W. De Haas) bij de lokale boekhandel of op Youps auteurswebsite: bravenewbooks.nl/ylwdehaas. Het is mogelijk zowel een fysiek exemplaar als een e-book te bestellen. Ook zal Youp ervoor zorgen dat er exemplaren bij de bibliotheek terechtkomen.

Geplaatst door: Ferry Mulder


advertentie