MET IVN-VOGELWERKGROEP NAAR AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

De Ronde Venen - Op zaterdag 5 november a.s. gaat de maandelijkse vogelexcursie van de Vogelwerkgroep van IVN naar de Amsterdamse waterleidingduinen. Daar komen o.m. vele mezensoorten, vinkensoorten inclusief de kruisbek en natuurlijk veel watervogels zoals de zaagbek voor.

De vogeltrek loopt op zijn eind, maar er zullen nog genoeg trekvogels in de duinen aanwezig zijn. Vele lijstersoorten foerageren vaak in grote groepen in de aanwezige duindoorns, op zoek naar lekkere sappige bessen.

De Waterleidingduinen is een 3.400 ha groot natuurgebied ten zuiden van Zandvoort. Dit duingebied kenmerkt zich door een afwisselende vegetatie. Binnenduinranden met grote majestueuze loofbomen, vakken met dennenbomen, afwisselende duinvalleien met veel duindoorns en een heel stelsel van waterlopen en meertjes.

Deze afwisseling van verschillende biotopen is zeer geschikt voor een groot scala aan vogelsoorten. Je vindt er de echte bossoorten voor naald- en loofbossen, maar ook heel veel duinvogels en door de grote hoeveelheid aan water ook veel water- en moerasvogels.

Er wordt gewandeld door het middendeel van het gebied, eerst door de binnenduinen en dan via enkele waterlopen en wat dennenbosjes naar de echte 'kale' duingebieden. Een heel afwisselende wandeling door een prachtig gebied.

Doe lekkere wandelschoenen aan, trek genoeg warme kleding aan, neem een thermoskan koffie of thee mee, en vergeet de lunch niet, want we zijn pas rond 14:00 uur terug bij de parkeerplaats van de Waterleidingduinen. Neem je pinpas mee voor de dagkaart van € 1,50 voor de toegang, of regel dit vooraf via https://awd.waternet.nl/bezoek/toegangskaarten/#/. Het vertrek is om 08:30 uur vanaf de Nieuwe begraafplaats in Wilnis.

Excursies gaan altijd door, behalve bij erg slecht weer. Afgelastingen staan ca. 1 uur voor aanvang op de website. Heeft u vragen mail deze dan via vwg.ivn.rvu@gmail.com.

Op de foto: een Zaagbek Foto: Christiaan Knaap Geplaatst door: Ferry Mulder


advertentie