ZESTIEN MESSEN INGELEVERD IN MIJDRECHT BIJ ACTIE 'DROP JE KNIFE'

Bij het politiebureau in Mijdrecht zijn in totaal zestien messen ingeleverd tijdens de landelijke campagne "drop je knife, doe wat met je life". Daarnaast zijn er ook vijf overige slag- en stootwapens ingeleverd. 

Tussen 11 en 17 oktober, in de Week van de Veiligheid, konden mensen anoniem en straffeloos nep- en steekwapens inleveren op het politiebureau. De actie was voornamelijk gericht op jongeren, om het aantal wapens op straat te verminderen. In Utrecht deden vier politiebureaus mee. In totaal zijn er in Utrecht zijn 62 steekwapens, 33 vuur- en luchtdrukwapens en vier andere wapens ingeleverd.

Landelijk zijn bij de actie zijn in totaal 3300 steek-, slag- en vuurwapens naar de politie gebracht. Het ministerie meldt dat er ruim 2000 messen en 200 andere steekwapens zijn afgestaan. Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar door de politie in beslag werd genomen, meldt de NOS. 

Winst

Volgens woordvoerder van de politie Midden-Nederland Wim Hoonhout zit de winst echter niet zozeer in die wapens zelf. “We zijn blij met elk wapen dat van straat is, maar tegelijk zijn we niet naïef. Wij realiseren ons dat de personen die de hun wapen niet inleveren, het grootste risico vormen." Volgens hem zit de winst vooral in de media-aandacht en de gevoerde gesprekken.

De politie is op veel plekken langs gegaan om te vertellen over de gevaren van wapenbezit. Zo heeft het social Media lab van de politie in Utrecht met zo'n 250 jongeren het gesprek gevoerd. Hoonhout: "Als dat weer leidt tot ouders die thuis dat gesprek met hun kinderen voortzetten, dan komen we verder."

Bescherming

Cijfers over de criminaliteit onder jongeren in de gemeente De Ronde Venen heeft de politie niet, omdat zij niet registeren op leeftijd, maar op delict.

Jongeren beweren soms dat ze een wapen nodig hebben om zichzelf te beschermen. Volgens Hoon lopen jongeren met een wapen juist meer gevaar. "Het bezit maakt dat het wapen ook sneller echt gebruikt wordt. Conflicten die vroeger met een paar scheldwoorden of een vuist werden opgelost, worden nu in the heat of the moment beslecht met een wapen. Met soms zeer ingrijpende gevolgen."

Of er een vervolg komt op de wapeninleveractie is nog niet bekend.


advertentie