Verdwijnt de laatste wereldwinkel uit de ronde venen?

Het pand op de Brugstraat 9 in Abcoude is door de gemeente verkocht. Wat er met de Wereldwinkel gaat gebeuren, die in het pand is gevestigd, is nog onzeker.

Vier jaar geleden besloot de gemeenteraad een aantal panden te verkopen. Deze waren aangewezen als “overtollig vastgoed”, panden die de gemeente niet nodig heeft. Daar zat ook de Brugstraat 9 bij. Pas een paar weken geleden werd het in de verkoop gezet. Het pand is nu voor 346.000 euro verkocht aan een particuliere koper.

In actie

De Wereldwinkel zit al zestien jaar op de Brugstraat in Abcoude. Dankzij de lage gebruikersvergoeding die de organisatie aan de gemeente betaalt kan de winkel blijven bestaan.

De vrijwilligers van de Wereldwinkel verzamelden destijds 1600 handtekeningen en gaven die aan de burgemeester. In de begeleidende brief schreven ze: “Sinds 2013 is Gemeente de Ronde Venen een Fair Trade gemeente. Wat heeft dit predicaat te betekenen? Zouden we dan niet juist moeten blijven zorgdragen voor een Wereldwinkel, die burgers in aanraking brengt met Fair Trade producten, en wijst op het belang van eerlijke handel?”

Ook de lokale partijen GroenLinks en D66 kwamen in actie tegen de verkoop van het pand. Ze dienden bij de gemeenteraad een motie in voor het behoud van de Wereldwinkel. Zij stelden: “De Ronde Venen is een Fairtrade Gemeente, zo valt bij verschillende ingangen van de dorpen te lezen. Dan kan het niet zo zijn dat de laatste fair trade winkel in De Ronde Venen door toedoen van de gemeente moet sluiten.” De motie werd niet aangenomen.

Fairtrade gemeente

Corry van Zijl zit in het bestuur van de Wereldwinkel en staat zelf ook in de winkel. Hoe het nu verder moet met de Wereldwinkel is onzeker, zegt ze. “Wij willen heel graag nog een poosje doorgaan”. Als ze uit het pand moeten, is een nieuwe betaalbare locatie vinden vrijwel onmogelijk. “Wat we nu betalen is heel schappelijk, dat vind je niet ergens anders.”

De afgelopen jaren heeft Van Zijl veel winkels zien verdwijnen in Abcoude. Het zou volgens haar een gemis zijn voor het dorp als de Wereldwinkel ook verdwijnt. Van Zijl: “De leefbaarheid van het dorp wordt aangetast. Weer een winkel minder.”

Ook vindt ze nog steeds dat de verkoop van het pand niet aansluit bij de standpunten van de gemeente. Van Zijl: “De initiatieven ‘Fairtrade gemeente’ en ‘koop lokaal’ worden door de gemeente gestimuleerd, maar dit beleid straalt dat niet uit.”

Volgens wethouder Rein Kroon staan die zaken los van de verkoop van de Wereldwinkel. “Een gemeente heeft geld nodig. De gemeenteraad heeft dit destijds besloten, en wij hebben als college ons werk gedaan.” Volgens de wethouder kostte het pand meer geld dan het opleverde. Voor hem is de verkoop een logische stap. “Maar wij willen nog steeds dat onze inwoners hun geld lokaal besteden. En je hoeft geen Wereldwinkel te hebben om een Fairtrade gemeente te zijn.”

Daarbij zegt hij: “We hebben het pand expres verkocht inclusief winkel. Anders was de Wereldwinkel direct op straat gezet, nu kan er misschien nog iets geregeld worden.“ Dat besluit ligt dus bij de nieuwe koper.

Afwachten

Het bestuur van de Wereldwinkel leeft al lange tijd in onzekerheid. Over de verkoop van het pand zijn zij naar eigen zeggen niet op de hoogte gehouden. Dat het pand vorige week verkocht was lazen ze in een nieuwsbericht. Wie het gekocht heeft weten ze niet. “Wij weten al een paar jaar niet of wij een toekomst hebben”, zegt Van Zijl.

De organisatie hoopt binnenkort in contact te komen met de koper. Het liefst blijven ze op de Brugstraat. “Wij wachten af”, zegt Van Zijl. Als de winkel niet kan blijven voortbestaan is daarmee de laatste Wereldwinkel uit De Ronde Venen vertrokken.



AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteNieuwsabcoudede ronde venenfairtradefairtrade gemeentesluitingwereldwinkelwereldwinkel abcoude


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×