Duiker nog altijd vermist - "slaat in als een bom"

Op de Vinkeveense Plassen wordt al sinds zaterdag gezocht naar een vermiste duiker. Vandaag wordt de politie bijgestaan door het leger en de marine. Eiland 4 is afgesloten voor het onderzoek. Op de parkeerplaats bij het eiland is de auto aangetroffen van de vermiste persoon, zegt een woordvoerder van de politie. De politie heeft een sterk vermoeden dat de persoon daar is gaan duiken. Verdere informatie over de vermiste persoon wil de politie nog niet vrijgeven.

Een beveiliger houdt toezicht bij de oprit naar het Eiland. Dagjesmensen stuurt hij weg. Een grote vrachtwagen van de marine laat hij door. De vrachtwagen vervoert de luchtcompressor voor de duikers. Vandaag zetten ze gespecialiseerd geschut in, vertelt een marinier: “We doen onderzoek met een mini torpedo met sonar”. Zo kunnen ze ook op grote dieptes zoeken. Dat is nodig, want de Vinkeveense Plassen is op sommige plekken wel 50 meter diep.

[prepr_photo 23eb5c7d-e6ff-4bad-bd17-025b5b5ae206]

Schrikken en balen

De beveiliger stopt een auto die naar binnen wil en legt uit dat er een zoekactie gaande is. De man slaat een hand voor z’n mond. “Ja, het is even schrikken” antwoordt de beveiliger. Hij verwijst hem door naar Eiland 1, dat wel open is. “Negen van de tien keer hebben mensen het nieuws nog niet gehoord, en moet ik het vertellen”, vertelt de beveiliger. “Je ziet dan dat mensen erg schrikken en meeleven. Een enkeling baalt of wordt een beetje boos, omdat dit net de laatste mooie dagen zijn voor het weer de hele week gaat regenen.”

Hoelang het Eiland vandaag afgesloten blijft weet de beveiliger niet. “Het kan dat ze vandaag tot laat doorgaan, nu de marine er is en ze dieper kunnen duiken.” Hij hoop dat de duiker snel gevonden wordt. Als beveiliger heeft hij deze situatie vaker meegemaakt, “maar het blijft erg heftig”.

Slaat in als een bom

Verderop is het druk Eiland 1. De zon schijnt, het terras zit vol stelletjes, en aan het water zitten vooral ouders met jonge kinderen.

[prepr_photo 93696529-573a-489e-8cc2-7d0ab0e1fbad]

Er zijn ook duikers op het eiland. Een man geeft zijn zoon en schoondochter les, voor ze naar Croatië gaan om daar te duiken. Normaal duiken ze bij Eiland 4, maar vandaag kon dat niet. Het nieuws van de vermiste duiker heeft hij gehoord. “Dat slaat bij ons allemaal in als een bom”. Hij duikt door heel Nederland en is erg actief in de duikers-community. “Dit is niet iets van Vinkeveen alleen. Mensen uit Limburg, Friesland, iedereen volgt dit op de voet.” Op sociale media wordt het nieuws veel gedeeld. Mensen zijn bezorgd en leven mee.

Een vermissing of ongeluk komt af en toe voor in de duiksport, maar zorgen maakt de ervaren duiker zich niet. “Duiken is één van de veiligste sporten die er bestaat.” Het politieonderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies gebeurd is met de vermiste duiker.NieuwsVinkeveenWaverveendefensieduikeiland 4duikenduikermarinepolitievermistvinkeveense plassenzandeiland 4 vinkeveenzoektocht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×