'proud 2 be me' - een statement tegen geweld in de pride week

In de grafittiwerkplaats van de Dorpsacademie in Wilnis pronkt een nieuw kunstwerk met de tekst: Proud 2 Be Me. De grafittimuur is gemaakt naar aanleiding van het geweld tegen de 14-jarige Frédérique. En om te vieren dat de Pride Week deze week begonnen is.

“Proud 2 be me is de grondslag van de Dorpsacademie”, vertelt directeur Jenneke van Wijngaarden. De Dorpsacademie is een stichting die zich met name richt op jongeren die niet of nauwelijks naar school gaan, omdat er voor hen geen passend onderwijs is. De Dorpsacademie verzorgt een dagbesteding waar ze kunnen tekenen, muziek maken, graffiti spuiten en meer. Jenneke omschrijft de stichting als “een creatieve broedplaats voor thuiszitters en outsiders”. Daarbij is het “een safespot voor de LHBTIQ+ jeugd”.

Bedreigend nieuws

Vorige week kwam Frédérique uit Amstelveen in het nieuws. Volgens haar vader werd Frédérique mishandeld nadat ze geen antwoord wilde geven op de vraag of ze een jongen of meisje is. Dat kwam bij Jenneke en de jongeren hard aan. Jenneke: “Het is heel bedreigend wat er met Frédérique is gebeurd. Wij hebben hier jongeren die non-binair of trans zijn, of tot de LHBTIQ-gemeenschap behoren. Dit nieuws hakt er dan echt in.”

Jenneke en haar collega Enrico Ekio Toledo bespreken vaker het nieuws en de actualiteiten met de jongeren. Ook als het moeilijke onderwerpen zijn, zoals de mishandeling van Frédérique. “Je hebt het er met elkaar over,” zegt Jenneke. Daarna kunnen de jongeren het op hun eigen creatieve manier verwerken.  

Het kunstwerk is bedoeld om te benadrukken dat ook zij trots mogen zijn op wie ze zijn, legt Jenneke uit. Ze zijn er afgelopen vrijdag de hele dag mee bezig geweest. Jenneke plaatste een foto van het kunstwerk op social media met de tekst: “Voor Frédérique en voor iedereen die net als zij, hij, hen wil zijn wat ie is en daar trots op mag zijn. Proud 2 be Me.”

Ergens bijhoren

Bij de Dorpsacademie komen jongeren met verschillende achtergronden. Onder andere jongeren met autisme, hoogbegaafdheid, psychische problemen, een problematische thuissituatie of die gepest worden. “Het zijn vaak buitenbeentjes, outsiders. Helaas worden zij ook vaak gepest,” vertelt Jenneke. “Anders zijn is een gevaarlijk ding”.

De Dorpsacademie wil een plek bieden waar ze terecht kunnen en waar ze er juist bij horen. “Bijna al onze jongeren hebben een verstoord zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen,” vertelt Jenneke. “De pubertijd is sowieso lastig, iedereen heeft last van onzekerheden. Maar trots zijn op jezelf is vaak nog moeilijker als je thuis zit, zonder school.”

De afgelopen coronaperiode heeft dat volgens Jenneke nog duidelijker gemaakt: “Thuiszitten is schadelijk, jongeren hebben contact nodig.” Bij de Dorpsacademie zijn ze twee dagen in de week welkom om te ontspannen en “gewoon weer even puber te zijn”.

In de Grafittiwerkplaats zijn vijf muren en een deur die constant met nieuwe graffiti bespoten worden. Het kunstwerk “Proud 2 Be Me” blijft deze Pride Week trots aan de muur pronken.CultuurNieuwsWilnisdagbestedingdorpsacademie mus en muzengrafittijongerenkunststichting dorpsacademieWilnis


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×