Hoogspanningsnet provincie: geen ruimte groene stroom

Regio – Het hoogspanningsnet in de provincie Utrecht kan nauwelijks nog meer teruglevering van elektriciteit aan, meldt RTV Utrecht op haar website. Volgens netbeheerder TenneT is de grens bereikt. Er is tijdelijk geen ruimte voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Het bedrijf werkt aan een oplossing, maar dit kan enkele jaren duren.

Volgens TenneT vraagt de snelle opkomst van wind- en zonneparken stevige aanpassingen aan het bestaande net. Dat was oorspronkelijk ontworpen voor het leveren van stroom, niet voor het terugleveren aan het net. Wat ook meespeelt is dat wind- en zonneparken gerealiseerd worden in gebieden waar veel ruimte is. De elektriciteitskabels in deze regio’s zijn van oudsher het dunst.

In de provincie Utrecht wordt tot 2030 circa € 180 miljoen geïnvesteerd in het verzwaren van de netten. Ook worden slimme transformatoren geplaatst. Die kunnen duurzame elektriciteit sturen en verdelen, zodat het netwerk uiteindelijk beter kan worden benut.

TenneT start een onderzoek om te kijken of tijdelijk een marktmechanisme kan worden ingezet om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Dat heeft de netbeheerder vandaag aangekondigd bij de ACM, de toezichthouder op de energiemarkt.

Bron: RTV UtrechtAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisduurzame energieenergietransitiegemeente de ronde venenhoogspanningsnetprovincie utrechtregionale energiestrategie u16rtv ronde venentennetteruglevering elektriciteit


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×