Studenten koken met ouderen met beginnende dementie

“Blijven roeren totdat het drie minuten kookt”, instrueert
Albert de studenten. Tweeëntwintig jaar lang was hij kok en kookte hij voor 500
man, vertelt hij trots. Dat is alweer even geleden. Nu kookt hij op de
maandagmiddag samen met een groepje studenten van de Hogeschool Utrecht. “Het
is echt ontzettend leuk!” vertelt hij met een grote lach.

Hij is één van de deelnemers aan de kookworkshop van Samen
Dementievriendelijk en Steunpunt Mantelzorg. Studenten Social Work worden
gekoppeld aan ouderen met beginnende dementie. Samen koken ze een
driegangenmenu dat ze zelf hebben uitgezocht.

Margot Bosma deelt shirts uit aan de deelnemers: “Samen Dementievriendelijk”
staat er op geschreven. “Wij vinden het belangrijk dat ouderen met
geheugenproblematiek onderdeel blijven van de maatschappij”, vertelt Bosma,
coördinator van Samen Dementievriendelijk De Ronde Venen.

Samen koken draagt daar aan bij, zegt Bosma. “Zo zijn ze
heel erg van waarde.” De combinatie van studenten en ouderen werkt volgens haar
heel goed. “Ze kunnen allebei van elkaar leren, omdat ze toch een andere kijk
op het leven hebben en andere vragen stellen.”

Tipsy taart

Vandaag staat op het menu: soep, lasagne en appelbollen. De
ouderen maken de boodschappenlijst, de studenten doen de boodschappen.

Bij het koken worden de taken verdeeld. Dat gaat meestal
goed. “Soms weten we niet of dat ei er nou wel of niet inzat”,
vertelt Bosma. “Maar dat maakt niets uit. Dan doen we er gewoon eentje
extra in.” Met de geheugenproblematiek zijn ze tijdens het koken niet zo
bezig. “Het gaat er vooral om dat we samen plezier hebben.”

[prepr_photo fa433436-53f3-4d37-b0c9-753bbc86c2a3]

Student Madelief merkt op dat je tijdens het koken andere
gesprekken hebt. Zo kwam het gesprek met Annet ineens op ‘tipsy taart’. Een
gerecht dat Annet maakte tijdens de jaren dat ze in Zuid-Afrika woonde. “Gewoon
beslag maar dan met..” ze moet even nadenken. “Whiskey?” vraagt Madelief. “Ja,
dat ook. Maar ook.. een scheut cognac!” Met die scheut cognac schoten ze
weleens uit, vertelt Annet. Het recept mag op de lijst om ook eens samen te maken.
“En dan rollend naar huis”, lacht Annet.

‘Ik wil niet meer weg’

De kookworkshops zijn pas een paar weken van start, maar
volgens de deelnemers en de organisatie is het nu al een daverend succes. “Ik zag er
van tevoren heel erg tegenop”, vertelt Albert. “Ik dacht wat hangt me
nou weer boven het hoofd?” Hij maakte zich wel zorgen om zijn beperking, ook al
is die vaak niet zichtbaar. “Maar nu wil ik eigenlijk niet meer weg!”

De kookworkshops zijn onderdeel van een groter project om
Nederland dementievriendelijk te maken. In De Ronde Venen gaat dat al goed:
iedereen die bij de gemeente werkt volgt de training Samen Dementievriendelijk.
In 2019 heeft de gemeente De Ronde Venen het certificaat ‘Dementievriendelijke
gemeente’ ontvangen.

Bakje mee naar huis

Om dementievriendelijk te worden is ook aandacht voor
mantelzorgers belangrijk, vertelt Bosma. Met dit project is specifiek gekozen
om de mantelzorger thuis te ontlasten. Die krijgt zo een middagje pauze van de
zorgtaken én er staat een maaltijd op tafel.

[prepr_photo 7fe18e83-8b31-4e4a-90cb-1d50b5e3159e]

 “Daarom hebben
we gekozen om samen te koken”, vertelt Bosma. “Want als je na een paar uur vrij
gelijk weer aan het eten moet beginnen ben je zo weer opgebrand.” Nu staat er
een heerlijk driegangenmenu klaar.

Dat valt goed in de smaak, zegt Annet. Vorige week kreeg ze
een bakje mee naar huis voor haar man. “Weet je wat hij zei
vanmorgen?” Ze fluistert: “Vraag maar of ze vandaag weer een bakje
hebben.”



MijdrechtNieuwsde ronde venen dementievriendelijkdementiegeheugenproblemenHogeschool UtrechtHUkokenkookworkshopmantelzorgmantelzorgerMijdrechtouderenouderenzorgsamen dementievriendelijksteunpunt mantelzorgstudenten

Meer in dossier de ronde venen dementievriendelijk

Meer in dossier de ronde venen dementievriendelijk


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×