Ronde venen belang: 'geen windmolens aan onze gemeentegrens'

Windturbines. Ze zijn in De Ronde Venen de afgelopen jaren veel besproken. Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad in meerderheid tegen windturbines. Met het aangenomen voorstel werden windturbines uitgesloten in de zoekgebieden duurzame energieopwekking.

Nu dreigt de gemeente tóch windmolens in de achtertuin te krijgen, niet binnen de gemeentegrenzen, maar net daarbuiten.

In de achtertuin

Zo speelt Amsterdam met het idee om windmolens aan de rand van de gemeentegrens te zetten. Op de kaart van de gemeente is te zien dat twee grensgebieden uitgekozen zijn als zoekgebieden voor windmolens. Gemeenteraadslid Anco Goldhoorn van Ronde Venen Belang staat in een polder bij Abcoude. Hij wijst op één windmolen die in de verte te zien is. “Amsterdam wil windturbines bouwen van 240 meter hoog. Drie keer zo hoog! Dan staan ze dus echt in de achtertuin van Abcoude.”

Ook in buurgemeente Ouder-Amstel zijn er zoekgebieden voor windmolens aangewezen die in de buurt komende van de grens van De Ronde Venen. “Er staat er nu al één van 80 meter hoog. De gemeente Ouder-Amstel heeft het plan daar een aantal veel hogere aan toe te voegen.”

‘Alle middelen inzetten’

Dat ziet Goldhoorn niet zitten. Ronde Venen Belang heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt in het uitsluiten van windturbines in de gemeente. “Dan krijgen de inwoners van Abcoude er nu toch mee te maken? Dat kan toch niet.” Volgens Goldhoorn zou de komst van windturbines de gezondheid van de inwoners in gevaar brengen. Goldhoorn: “Gezondheid houdt niet op bij de gemeentegrens.”

Ook aan het grensgebied van het Gein kunnen mogelijk windturbines komen. “Een heel uniek gebied”, zegt Goldhoorn. “Dat ga je toch niet verpesten met windturbines.”

Ronde Venen Belang wil dat de gemeente gaat praten met de buurgemeenten en ze duidelijk maakt dat windmolens aan de grens geen goed idee is. De partij gaat een motie indienen waarin het college wordt opgeroepen met buurgemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel te gaan praten. “Ze moeten de colleges en de raden van die gemeenten op de hoogte stellen dat wij ze niet willen. En we zullen alle middelen inzetten om die windmolens tegen te houden. Gerechtelijke procedures, ruimtelijke procedures.. vanalles.”

Meepraten

De vraag is in hoeverre Amsterdam en Ouder-Amstel gevoelig zijn voor de argumenten van de buurman. Amsterdam heeft in ieder geval al aangegeven dat inwoners uit De Ronde Venen mee mogen praten over windmolens in de hoofdstad. Dat is volgens Goldhoorn niet genoeg. “Praten haalt niets uit.. een brief sturen haalt ook niets uit.”

Formeel gaat De Ronde Venen niet over wat
er bij de buurgemeenten beslist wordt. Maar dat mag volgens Goldhoorn geen
reden zijn om dan maar de mond te houden: “Formeel is het niet ons
grondgebied. Maar goed, we hebben ook een mening over Schiphol of de A2. Dat is
ook niet van ons. Nu hebben we een keer een mening over windmolens, laat ons
dat dan een keertje uitspreken.”

Deze donderdag zal de motie door de gemeenteraad besproken worden.AbcoudeBaambruggeGemeenteNieuwsamsterdamde ronde venen geen windmolensGemeenteouder-amstelronde venen belangwindenergiewindmolenswindturbineszoekgebiedenzoekgebieden zonnevelden windmolens


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×