College stuurt brief naar buurtgemeentes over windmolens, rvb wil meer

Amsterdam en Ouder-Amstel willen mogelijk windmolens plaatsen aan de grens van De Ronde Venen. De lokale politieke partij Ronde Venen Belang diende daarom gisterenavond een motie in waarin het college wordt opgeroepen met de gemeentes te gaan praten. Het college had echter deze week zelf al een brief gestuurd aan de buurgemeentes. Maar dat is volgens Ronde Venen Belang niet genoeg.

Ronde Venen Belang-raadslid Anco Goldhoorn zei eerder deze week al dat brieven sturen en praten niet voldoende is. “We zullen alle middelen inzetten om die windmolens tegen te houden. Gerechtelijke procedures, ruimtelijke procedures.. vanalles.”

Afgelopen maandag stuurde het college een brief aan de gemeentes Amsterdam, Woerden en Ouder-Amstel. In die brief laat het college weten dat ze geen windmolens aan hun gemeentegrens wil: “Het college wil recht doen aan het besluit van de gemeenteraad en verwacht daarom geen windmolens aan de grens van de gemeente.” Ook vraagt de gemeente om de inwoners te betrekken bij het proces.

Hooivork

Voor Simone Borgstede van het CDA is die brief voldoende.
Tijdens de vergadering vraagt ze: “Waarom wordt deze motie nog ingediend?”
Fractievoorzitter Maarten van der Greft benadrukt het tweede deel van de motie.
Buiten het op de hoogte stellen van de buurgemeentes, wil Ronde Venen Belang
dat de gemeente “geen middelen uitsluit om plaatsing van windturbines tegen de
gemeentegrens aan te voorkomen.” Die zin blijkt een struikelblok.

Borgstede noemt het een populistische uitspraak. “Wat gaat u doen? Met een hooivork voor de ambtswoning van burgemeester Halsema staan?” Zolang die zin in de motie staat wil het CDA het voorstel niet steunen.

‘Niet uitsluiten’

Pieter Kroon van PvdA/GroenLinks laat weten dat zij tegen het op voorhand uitsluiten van windturbines zijn. In de eigen gemeente én in de buurgemeentes. Daarbij vraagt hij Van der Greft: “Wat zouden jullie ervan vinden als buurgemeentes ons vertellen wat we wel en niet mogen doen?”

De motie van Ronde Venen Belang was mede-ingediend door de VVD, Lijst 8 Kernen en de Seniorenpartij. Ook de VVD wil geen windturbines aan de grens, zegt Bart Richter. Om die reden steunde de VVD de motie in eerste instantie. Nu het college echter al een brief heeft gestuurd ziet Richter daar minder aanleiding voor. “Wethouder van Uden heeft het al keurig opgepakt.”

Bedreiging

Wethouder van Uden reageerde dat het college “teleurgesteld”
is dat de motie is ingediend. “Er zit geen ruimte tussen wat Ronde Venen Belang
wil en wat het college wil.” Ook het college zet zich in voor geen windmolens
aan de gemeentegrens.

Volgens Van Uden is het belangrijk dat de inwoners participeren in de besluitvorming van de buurtgemeentes. Dat is volgens hem de enige manier om het politieke proces te beïnvloeden. “Want feitelijk gezien moeten we constateren dat onze gemeente niet gaat over de plaatsing van windturbines in de buurtgemeentes.” Op sociale media roept de gemeente inwoners op om enquêtes in te vullen en mee te doen met workshops van Amsterdam

De wethouder raadt de motie af. Met name de toon van de motie staat hem tegen. Van Uden: “Het bedreigen van andere gemeentes is niet hoe we in Nederland met elkaar omgaan.” Van der Greft reageert daarop dat hij de motie niet als een bedreiging ziet, “maar als uiterste inzet voor onze inwoners.” Hij wil de motie niet intrekken.

Aanstaande maandag wordt er officieel gestemd over de motie.
Het lijkt er nu op dat het voorstel niet wordt aangenomen.

UPDATE 30 november 2021

Op maandagavond 29 november werd een besluit genomen over de motie. Na deze gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 november heeft Ronde Venen Belang de motie aangepast zodat deze door meer fracties ondersteund kon worden.

De motie spreekt nu uit dat: 

• Gemeente De Ronde Venen windturbines om moverende redenen heeft uitgesloten als optie in haar zoekgebieden in het kader van de energietransitie;

• Gemeente De Ronde Venen om dezelfde redenen tegenstander is van het plaatsen van windturbines door buurgemeenten aan gemeentegrenzen van De Ronde Venen;

• Gemeente De Ronde Venen, indien nodig of gewenst, open staat voor een constructieve samenwerking om de belangen van onze inwoners te kunnen behartigen en hierbij alle mogelijke middelen aanwendt.

Het CDA was in eerste instantie niet van plan de motie te steunen. Met name vanwege deze zin uit de originele motie: “[..] de gemeente geen middelen uitsluit om plaatsing van windturbines tegen de gemeentegrens aan te voorkomen”. Nu de motie gewijzigd is en deze zin niet langer aanwezig is, stemde de partij toch voor de motie. Het voorstel werd uiteindelijk met 18 stemmen voor en 8 stemmen tegen aangenomen.GemeenteNieuwsamsterdamanco goldhoornbart richtercdacollegede ronde venen geen windmolensenergietransitielokale politiekmaarten van der greftmotieouderamstelpieter kroonpvdaraadsvergaderingronde venenronde venen belangsimone borgstedevvdwindmolenswindturbineswoerden


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×