Amstelhoek is jarenlange overlast bij verloederde panden zat

Brandstichting, vechtpartijen, drugsdeals en vandalisme. De buurtbewoners van de Amstelkade in Amstelhoek hebben het allemaal zien gebeuren bij nummer 3. Daar staan twee panden inmiddels al negen jaar leeg, nadat er in 2012 een taxiloods was afgebrand.

“Op zich is het een mooi plekje hier, zo aan het water, maar als we verder lopen dan zie je dat het echt niet zo mooi meer is”, vertelt Mireille Eigenhuis die vlakbij het braakliggende terrein woont. “Dit hier was vroeger echt een heel mooi huis, maar nu is het een bouwval geworden”, wijst Mireille op een witte villa met de naam ’t Hoekje’. “En daar is er nog één.”

Op het terrein liggen dakpannen, een kapotte tent en glas. Een stuk muur is afgebroken waardoor het verlaten pand makkelijk te betreden is. Er ligt een slaapzak en veel afval.

Drugs dealen

De vervallen huizen trekken problemen aan, ervaart Mireille. “Er wordt drugs gedeald en oud ijzer uit de huizen gesloopt. Twee weken geleden werd er hier een brandje gesticht door kinderen. Het is natuurlijk interessant voor de jeugd, maar niet fijn voor ons als buurt.” Er zijn al eerder brandjes gesticht in het pand. De muren van het gebouw zijn beklad.

Ook van de zomer liep het uit de hand. “Twee weken lang lag hier een boot. Er sliepen mensen in het gebouw. Op het terrein werd veel gevochten en gezopen”, vertelt een buurtbewoner. Ze voelde zich niet veilig in de straat.

Een aantal buurtbewoners stuurde een brief over de overlast aan de projectontwikkelaar die de grond in handen heeft. De projectontwikkelaar reageerde dat ze er alles aan gedaan hebben om het veilig te maken: de ramen zijn dichtgetimmerd en er zit een slot op het hek.

Toch blijft het terrein makkelijk begaanbaar via de zijkant, laat Mireille zien. Met een paar stappen ben je er.

Twee kwaden

Daarom moet er na jaren van leegstand eindelijk eens wat gebeuren met het terrein aan de Amstel, vindt de buurt. De projectontwikkelaar heeft plannen om er appartementen neer te zetten.Een goed idee, vindt Mireille. “Zolang er niet al te hoog gebouwd wordt, zijn wij er persoonlijk tevreden mee.” Maar zo denkt niet iedereen erover. Sommige buurtbewoners zien hier liever geen appartementencomplex met veel woningen verrijzen.

“Het is hier al lastig genoeg met parkeren”, vertelt een buurtbewoner. De parkeerplekken zijn schaars en de wegen smal. Bezoek heeft vaak geen plek om te parkeren. Met meer mensen wordt dat probleem alleen maar groter, zegt hij. “Het is mooi bedacht op papier, maar in de praktijk werkt het niet.”

Daarbij wordt het uitzicht ook aangetast als er vierhoog gebouwd gaat worden, zegt een buurtbewoner. “Wij verliezen zo een hoop daglicht.” Toch is hij het erover eens dat de huidige situatie ook niet fijn is. “Het is een beetje kiezen tussen twee kwaden.”

Eerst zien

Waar de inwoners van de Amstelkade het over eens zijn: er moet íets gebeuren. Dus laat de bouwplannen maar komen, zeggen zij. Sommige buurtbewoners hebben al met de projectontwikkelaar om tafel gezeten. De afgelopen tijd bleef het echter stil.

Daar lijkt nu beweging in te zitten. De gemeente laat weten dat ze op het punt staan een overeenkomst te sluiten met de projectontwikkelaar. Dat gaat dit jaar nog gebeuren. Dat betekent niet dat het daarmee klaar is. In 2022 moet het plan ook nog langs de gemeenteraad. Dan worden zaken besproken als de hoogte van het gebouw, type woningen en uitstraling. Inwoners krijgen daarna nog een kans te reageren op het bouwproject.

Daarna kunnen de verloederde panden mogelijk eindelijk afgebroken worden. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt Mireille. “Maar eerst zien, dan geloven.”NieuwsamstelhoekAmstelkadeAmstelkade 3baambrugse zuwedrugsgemeenteraadjongerenleegstandoverlastpolitieprojectontwikkelaarvuurwerkwoningnood


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×