In de winter buiten zwemmen: 'geeft echt een kick'

Om half acht ’s ochtends is er al veel te zien op de Voordijk in Abcoude: scholieren fietsen dik ingepakt naar school, ouders lopen met kinderwagens vol dekentjes, en in de gracht zwemmen drie vrouwen in badpak. Af en toe wordt er naar de zwemmers gezwaaid of geroepen: “Knap hoor!! Bikkels!” 

“Het geeft echt een kick om ook nu zonder wetsuit buiten te
zwemmen”, vertelt Monique van Oostveen om zeven uur ’s ochtends bij haar thuis.
Ze zit al klaar in haar badpak en wacht tot ze opgehaald wordt. Drie keer per
week zwemt ze met een groepje Abcoudenaren in het open water. Meestal vroeg in
de ochtend, nog voor het werk.

Monique houdt van alles wat met water te maken heeft. Ze groeide op aan de Angstel, waar ze ook als kind al zwom. Nu ze de opleiding tot zwemdocent en open water instructeur volgt, ligt ze minstens één keer per dag in het water. Buiten zwemmen blijft het meest bijzonder, vertelt ze. “Het is zo mooi om de natuur om je heen te beleven. Zwemmen als de zon opkomt, als het mistig is.. of met volle maan.”

Verwaarloosde longontsteking

Dan wordt er op het raam geklopt. Zwemmaatjes Nienke Meek en
Heleen Water staan voor de deur. Monique doet een zwemjas aan over haar badpak.
Met een boei, handdoekje en sloffen onder haar arm loopt ze naar buiten. Het is
nog donker.

Voor Heleen wordt het haar eerste winter buiten zwemmen. En dat terwijl ze een echte koukleum is. Heleen: “Ik vond het water deze zomer al koud, en toen was het nog 23 graden!” Inmiddels is het water rond de 6/7 graden. Toch heeft ze goede redenen om vol te houden.

“Door verwaarloosde longontsteking doen mijn longen het niet meer helemaal goed,” vertelt Heleen. Ze slikt medicijnen en loopt bij een longarts. Ook probeerde ze hard te lopen om haar conditie op te bouwen, maar dat ging niet goed. Vriendin Monique stelde voor dat ze eens mee kwam zwemmen. Een paar maanden later zag de longarts “enorme boosts bij bepaalde testen”, vertelt Heleen. Toen hij hoorde dat ze buiten zwom was hij euforisch, vertelt Heleen. “Hij zei dit moet je echt blijven doen, dit is fantastisch.” Zelf merkt ze het ook. “Ik heb meer kracht en longvolume.”

Gevaar

Nu het steeds kouder wordt zitten er ook gevaren aan het
buiten zwemmen. Zo ligt kramp krijgen op de loer. “Je moet nu niet zomaar gaan
beginnen”, vertelt Nienke. “Je moet het echt opbouwen.”

Zelf zwemt ze al vier jaar buiten. “Het is wel veilig, als je het verantwoord doet.” Daarom zwemt het groepje nooit alleen. Ook nemen ze allemaal een boei met lichtjes mee het water in. Dat is niet alleen fijn voor de zichtbaarheid, maar ook voor de veiligheid. Nienke: “Als je dan kramp krijgt kun je je vastgrijpen aan de boei.” 

[prepr_photo d0ea03df-5323-4283-b3ec-7effcd2eb9c3]

Het water instappen blijft koud, zegt Nienke, óók als je het al vier jaar doet. Dé tip volgens haar: je adem onder controle houden. “Je moet de rust in je lichaam vinden. Dan vind je het heerlijk.. en het is echt verslavend.”

Met die woorden gaan ze één voor één het water in, onder begeleiding van kreetjes en diepe zuchten.

Ook tijdens de lockdown

Na een rondje onder de brug door, komen ze twintig minuten later
“zo rood als een kreeft” het water weer uit. Dat het heeft gevroren was te
merken. “Elke graad kouder ga je nu echt voelen,” vertelt Monique.

Toch zijn ze van plan de hele winter door te gaan. Bijkomend voordeel van het buiten zwemmen is dat ze niet afhankelijk zijn van openingstijden van zwembaden. Met de wisselende coronamaatregelen komt dat goed uit. “Zwembaden dicht, sportscholen dicht – maar wij plompen er hier gewoon nog steeds in”, zegt Heleen. 

“Tijdens de eerste lockdown gingen steeds meer mensen buiten zwemmen,” vertelt Heleen. “Wij hebben het gewoon volgehouden. Hoe kouder, hoe lekkerder.”AbcoudeBaambruggeNieuwsabcoudebuiten zwemmencoronacoronamaatregelenlockdownopen waterzwemmen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×