Verkiezingsdebat: komt er meer geld voor kunst & cultuur? "ik ben geen sinterklaas"

Op 24 februari werd het eerste verkiezingsdebat georganiseerd door Cultuurcafé De Ronde Venen. Een avond vol debat, muzikale intermezzo’s en vragen van aanwezige kunstenaars. De gehele uitzending is hier terug te kijken.

Er hangt een energieke sfeer in het Oude Parochiegebouw in Mijdrecht. Mensen zitten in groepjes aan tafels. Aan het plafond hangen lichtjessnoeren en een rood gordijn aan de muur doet denken aan een voorstelling die elk moment kan beginnen. “We mogen weer samenzijn”. Met die woorden opent journalist Jeroen Dirks het eerste verkiezingsdebat in De Ronde Venen. Alle acht politieke partijen zijn aanwezig. Klaar om het gesprek over cultuur aan te gaan.

De avond is georganiseerd door Aino Merits van cultuurpunt De Ronde Venen. In haar introductie legt ze gelijk het eerste probleem op tafel: de stichting heeft geen huisvesting. Zo is het voor hen lastig om kunst- en cultuuraanbod structureel te kunnen realiseren. De komst van een cultuurhuis in Mijdrecht zou een fijne oplossing zijn. Uit de zaal wordt instemmend geklapt.

Solliciteren

Dit is aanleiding voor Dirks om een eerste stelling op te gooien: “Is kunst en cultuur een publieke overheidsverantwoordelijkheid of moeten het worden overgelaten aan marktwerking?”

Wim Stam van de ChristenUnie/SGP maakt een gewaagde opmerking. “Een kunstenaar moet lijden want zo maakt hij de beste kunst”. Na gebrom uit de zaal benadrukt hij dat het een grapje is en dat zijn ogen door de coronacrisis geopend zijn. “We moeten als politici niet altijd denken dat wij weten hoe het zit. Laten we aan de mensen uit het veld vragen waar behoefte aan is.”

Dirks vraagt zich af of dat niet een soort sollicitatie-gevoel onder kunstenaars in de hand werkt. Wie kan zijn probleem het beste verkopen? Alsof de eerste sollicitatieronde direct begonnen is neemt accordeonist Wim Holla dan het woord. Al zeven jaar lang begeleid ouderen met het zingen van liederen.

“In de Willestee kwamen we gezellig samen. Het was een soort verbroedering. Door corona is dat allemaal misgelopen. Koren zijn uit elkaar gevallen. De ruimtes moesten steeds groter om afstand te kunnen houden. Als we geluk hebben halen we de onkosten eruit.”

Kan er subsidie komen om dit soort initiatieven in leven te houden? Wat Pieter Kroon van GroenLinks/PvdA wel. “Het ontbreekt aan ambitie in het gemeentehuis. De discussie gaat alleen maar over hoe we kunnen voorkomen dat het budget minder wordt.”

Tijdens de discussie blijft de heer Holla staan achter de microfoon. Luisterend naar het debat over zijn sector. Er wordt nog een paar keer over hem gesproken, maar het woord krijgt hij niet meer.

Bitterballen & jazz 

Om in de cultuursfeer te komen zijn er muzikale intermezzo’s van Judith Beuse en Frans van de Vijver. Easy jaren 40 jazz noemen ze het zelf. “Er mag met de vingers geknipt worden hoor” moedigt Beuse de zaal toe. Al snel klinkt het vrolijk knippen van tientallen vingers.  

De stellingen worden afgewisseld met vragen en opmerkingen uit de zaal. Zo zegt zangpedagoog Greetje dat muziek veel te duur is voor kinderen. “Muziekonderwijs moet meer constant worden, niet alleen hier en daar een projectje.”

Simone Borgstede van het CDA vindt dat mensen eerst zelf moeten proberen hun problemen op te lossen. “Dat is juist iets wat jullie goed kunnen: creatief denken. Kijk eerst wat er al is.” Vanuit de zaal wordt geroepen dat de problemen daarvoor te groot zijn. “Creatief denken”, blijft Borgstede benadrukken.

[prepr_photo 4e72d22a-3148-46bb-a9e2-27318ddf1204]

Net als de onvrede in de zaal toeneemt worden er bitterballen uitgedeeld en is het tijd voor twee jazznummers. Glazen wijn en thee gaan over de toonbank. De oprichter van Stichting Paraplu spreekt over oefenruimtes die zij aan kunnen bieden. Tijdens de pauze schuift ze aan bij accordeonist Holla. Wellicht worden er creatieve plannen gesmeed.

De andere kant van de snelweg

Na de pauze staat een nieuwe stelling centraal: “De verschillende tradities van cultuurdeelname in de kernen en de uitgestrektheid van de gemeente zouden moeten aansporen tot meer investeren in binding en samenhang door middel van kunstzinnige en culturele activiteiten.”

Eelco Doorn van D66 is het daar niet mee eens. Kunst en cultuur speelt in op de identiteit van een dorp, en dat is per kern verschillend. “Ik heb een broertje dood aan dat hele verbinding want dat staat eigenlijk voor bezuiniging.”

Over verbinding in de gemeente wil Astrid de Graaf ook graag wat kwijt. Ze komt uit Abcoude en geeft kunsteducatielessen. “Ik erger me groen en geel”, begint ze. “Ik hoor vanavond de hele tijd ‘over de snelweg’ en ‘aan de andere kant van de snelweg’.. We hangen er als Abcoudenaren maar een beetje bij. Dat gaat al jaren zo. Kunnen we daar alsjeblieft mee ophouden?” Er wordt geklapt.

“We moeten het samen doen”, vervolgt De Graaf. “Als er een straatfestival in Mijdrecht wordt georganiseerd haal die artiesten dan ook naar Abcoude. Dat is De Ronde Venen voor mij. Alle neusjes dezelfde kant op.”

Daar zijn niet alle partijen het mee eens. “Alle gemeenten hebben een eigen historie. Kunst en cultuur hoeft niet overal hetzelfde te zijn”, zegt Wim Stam van SGP/CU. Simone Borgstede voegt toe dat “mensen aan deze kant van de snelweg ook kunnen leren van Abcoude”. “Ho ho,” reageert de zaal, “dat zeggen we niet meer.”

De centen: “geen grote zak geld”

Een terugkerend thema is de vraag of er een cultuurhuis in Mijdrecht moet komen. Dat betekent ook: meer geld op de plank. Erg concreet worden de partijen niet over hun plannen. Als alle stellingen besproken zijn wil debatleider Dirks duidelijkheid: komt er geld of niet? Hij gaat alle partijen één voor één af.

Marja Becker van de Seniorenpartij zegt dat ze “wel geld wil investeren voor concerten en toneelstukjes”. Om dat laatste woord wordt gelachen in de zaal. “Wat ze hier doen is een toneelstukje,” zegt een man tegen zijn buurman. Zo bedoelde ze het niet, benadrukt Becker.

Simone Borgstede van het CDA zegt: “Ik ben geen crowdpleaser. We hebben aan heel veel dingen behoefte. Het is belangrijk dat we aandacht hebben voor kunst en cultuur. Maar ik ga geen cultuurhuis beloven, dat is niet realistisch.”

Ook Wim Stam van de CU/SGP wil nu niets toezeggen: “Ik ben geen Sinterklaas, ik ga geen grote zak geld op tafel leggen. We moeten nuchter en realistisch blijven. Als er een goed plan op tafel komt dan wil ik zeker luisteren.”

Margareth de Wit van de VVD sluit zich daarbij aan: “Het moet wel haalbaar zijn. Die eigen kracht vind ik nog steeds belangrijk. Mensen moeten eerst zelf kijken wat ze kunnen betekenen.”

[prepr_photo 9250af2d-d09b-4354-a696-ccfe4357b1fc]

Marcelle Buitendam van Ronde Venen Belang is wél bereid de portemonnee te pakken: “Er gaat maar twee ton naar deze sector.. poeh poeh.. dat vind ik echt te weinig.” Dirks vraagt het nog even concreet: “Er mag veel meer geld heen dus?” Buitendam knikt instemmend.

Annemieke Groen van de nieuwe partij Inwoners Collectief wil ook best meer geld geven, “maar het moet wel naar de juiste doelen gaan. Er moet een verbindende factor zijn met alle inwoners. En die inwoners moeten ook wat te zeggen hebben in het geheel.”

Eelco Doorn van D66 zegt dat we best aan de inwoners kunnen vragen iets meer bij te dragen: “Voor deze sector moeten we gewoon meer geld uittrekken.”

Pieter Kroon van GroenLinks/PvdA sluit af met drie duidelijke punten: de bezuinigingen moeten van tafel, het cultuurhuis in Mijdrecht moet er komen en “we moeten durven kiezen voor ambitie.”

Flessen cola

De laatste vraag van Dirks: “Zijn jullie bereid als politieke partijen een financieel aandeel te leveren voor een volgend politiek cultuurcafé?” Het blijft even stil. Dan begint iedereen door elkaar te praten. Marcelle Buitendam van Ronde Venen Belang zegt lachend dat ze wel een paar flessen cola meeneemt. Het is de afronding van het debat.

“De één wil helpen financieren en de ander doet een beroep op de creativiteit van de kunstenaar,” concludeert Dirks. Maar over één ding is iedereen het eens: “We komen uit de coronacrisis en cultuur moet weer een belangrijke plek krijgen in het debat.”

De avond wordt afgesloten met een hoopvolle boodschap voor de kunst & cultuursector. Nu de wereld weer meer open lijkt te gaan is er weer meer perspectief. Het laatste nummer wordt gespeeld en het muziek-duo moedigt iedereen aan mee te zingen. “Nog één keer met z’n allen: “And I think to myself.. what a wonderful world.”

[prepr_ ]AbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisabcoudeCultuurcultuurpuntdebateelco doorngemeenteraadsverkiezingenkunst- en cultuurbeleidkunst- en cultuursectorMarcelle BuitendamMargareth de Witmarja beckerMijdrechtOude parochiehuisPieter Dirkspieter kroonpolitiek cultuurcafesimone borgstedeverkiezingenverkiezingsdebatwim stam


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×