Het tellen van de uitslagen is begonnen: "de dorpskerk is altijd een populaire plek om te stemmen"

De stembussen zijn gesloten en het tellen is begonnen. In de Dorpskerk in Abcoude was het in het laatste halfuurtje nog druk. Veel mensen kwamen op het laatste moment nog even stemmen. “Eerder redde ik echt niet meer werk”, vertelt een man die erg heeft moeten haasten. Een oudere vrouw kwam net van het vliegveld terug uit Rome. Ze had verwacht het stemmen niet meer te redden, maar haar vliegtuig was twintig minuten vertraagd. 

“Dan heb je drie dagen de tijd en dan kom je één minuut voor negen nog naar het stembureau! En dan moest ik ook nog heel hard rennen”, vertelt de allerlaatste stemmer in de Dorpskerk. Als ze haar stemformulier in de bus gooit wordt er geklapt door alle aanwezige vrijwilligers. De allerlaatste stem is binnen. Dan is het tijd om te tellen.

Prachtig kerkgebouw

De container wordt geleegd op een lange tafel. De vrijwilligers kijken met spanning naar de berg formulieren. Voorzitter Arie Fokker vertelt dat het stembureau altijd erg populair is. Op de maandag en dinsdag waren er al zo’n 650 stemmers, en op dinsdag ruim 800. Vandaag schat hij in dat er zo’n 1100 mensen zijn komen stemmen.

[prepr_photo 89cd040b-f69b-471c-af21-06be3f4da1d5]

Een hoge opkomst, zegt de voorzitter. Hij denk dat veel mensen speciaal naar de kerk komen om te stemmen. Ze maken er echt een uitstapje van. “Het is een prachtig kerkgebouw. Veel mensen komen eerst uitvoerig de kerk bekijken en komen dan stemmen.”

Stemmen tellen

Het stemmen tellen zal dit jaar een stuk sneller gaan dan tijdens de landelijke verkiezingen vorig jaar, schat Fokker in. “We beginnen altijd met de formulieren uitvouwen”, legt hij uit. Bij de landelijke partijen waren er zó veel partijen dat de formulieren enorm groot waren.

“Je kon er een kamer mee behangen”, lacht Fokker. Met acht lokale partijen om op te stemmen is het dit jaar een stuk overzichtelijker. 

Als alle stemmen geteld zijn brengt Fokker de formulieren vanavond nog naar het gemeentehuis in Mijdrecht. 

[prepr_photo 03cecc8d-1f63-4150-b787-384ed6768e0a]



AbcoudeBaambruggeGemeenteNieuwsabcoudeDorpskerkgemeenteraadsverkiezingenstemmenverkiezingen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×