Oukoper molen kan gerestaureerd worden

Regio – De Oukoper Molen langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen kan gerestaureerd worden. Stichting Utrechts Landschap start deze week met de restauratie van de molen in Nieuwersluis. De molen krijgt een nieuwe fundering, nieuwe dakbedekking en een nieuw wiekenkruis. De restauratie zal enkele maanden duren en is mogelijk dankzij vele donaties van particulieren en fondsen.

De Oukoper Molen staat pal langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen en is daardoor misschien wel de meest bekeken molen in het Utrechtse landschap. De poldermolen is in 1644 gebouwd om de Oukoper Polder te bemalen. Bij hoogwater draait hij nog steeds mee als hulpgemaal.

Om te voorkomen dat de historische molen scheefzakt, heeft hij een nieuwe fundering nodig. Het waterpeil in de polder is gezakt, waardoor de oorspronkelijke houten fundering van de molen gedeeltelijk droog is komen te liggen. Als hout droog komt te liggen, gaat het rotten. Om te voorkomen dat de molen daardoor gaat scheefzakken, legt Utrechts Landschap nu een betonnen fundering aan.

De restauratie van de molen kost € 222.000  en is mogelijk dankzij Beschermers (donateurs) van Utrechts Landschap, een succesvolle crowdfundingsactie en donaties van het Parelfonds van de provincie Utrecht, het Molenfonds van de Vereniging De Hollandsche Molen, het Pieter Houbolt Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Waterschap Amstel Gooi en Vecht en de Rabobank Gooi en Vechtstreek. Verbij Hoogmade uit Hoogmade voert de werkzaamheden uit.

Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Zij kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Het werk is mogelijk dankzij de steun van 33.940 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden.

Kijk voor meer informatie op www.utrechtslandschap.nl.

Bron: VARNWS.nlAbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisa2crowdfundingsactieCultuurerfgoederfgoed provincie utrechtgemeente de ronde venenmolenfonds vereniging de hollandsche molennieuwersluisoukoper molenoukoper polderparelfonds provincie utrechtpieter houbolt fondsprins bernhard cultuurfondsrabobank gooi vechtstreekrestauratie oukoper molenrtv ronde venenstichting utrechts landschapstichtse vechtverbij hoogmadewaterschap amstel gooi vecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×