Dilemma's vinkeveense plassen: natuur- of recreatiegebied?

Vinkeveen – Hoe ontwikkelen de Vinkeveense Plassen zich de komende jaren en wat mag wel of niet gebouwd worden op de legakkers en eilandjes die er zijn? Met deze vragen is de gemeente De Ronde Venen al jaren bezig om een nieuw bestemmingsplan te maken. De provincie Utrecht helpt bij het zoeken naar een oplossing en daarom lieten Statenleden zich tijdens een boottocht bijpraten over de dilemma’s die dat met zich meebrengt.

Het probleem spitst zich toe op de handhaving van de illegale bebouwingen op de legakkers. Het gaat dan om 1.850 gebouwen, zoals schuurtjes, overkappingen en huisjes. Veel van deze eilandjes zijn in het bezit van ongeveer 700 particulieren zonder dat daar goede afspraken over zijn gemaakt. Dat kan ten koste gaan van de kwetsbare natuur in dat gebied. Tegelijkertijd zorgt eigendom ervoor dat de legakkers blijven bestaan en dat ze door mensen worden onderhouden. Zonder onderhoud zakken ze langzaam weg in het water, en dat is zonde van de natuur.

Tijdens de boottocht werden dan ook aan de politici van de provincie en van de gemeente De Ronde Venen prikkelende stellingen voorgelegd. Zijn de Vinkeveense Plassen bijvoorbeeld een gebied voor zwemmen, varen of overnachten of is het juist een leefomgeving voor zeldzame dieren en planten?

Volgens Dop van Ulzen, voorzitter van de commissie Ruimte, Groen en Water in Provinciale Staten, is tijdens het bezoek dat dilemma van de gemeente, en ook van de provincie, goed naar voren gekomen. “Je kijkt hier rond en je ziet nu waar het echt over gaat”, aldus Van Ulzen. “Dan komen er vanzelf vragen: Vinden we dit dan natuur of niet? En wie bepaalt dat dan? En wie gaat daarover? Dat is het gesprek dat je wilt voeren.”

Van Ulzen verwacht dat Provinciale Staten nog meer te horen krijgen over de ontwikkeling van de Vinkeveense Plassen “De gemeente heeft aan de provincie Utrecht gevraagd om te helpen, op planologisch en juridisch gebied. Ik denk dat dat ook in onze commissie terug gaat komen, omdat iedereen nu door heeft dat er echt wat aan de hand is en dat het veel mensen raakt.”

Kijk HIER naar een videoverslag van de boottocht over de Vinkeveense Plassen.

Foto: provincie UtrechtCultuurEconomieGemeenteNieuwsVinkeveenWaverveenbestemmingsplan vinkeveense plassencommissie ruimte groen waterdop van ulzengemeente de ronde venenillegale bebouwing legakkerslegakkersprovinciale staten van utrechtprovincie utrechtrtv ronde venenvinkeveenvinkeveense plassen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×