Op een onverkiesbare plek maar tÓch in de gemeenteraad

De plekken op de kieslijsten van politieke partijen worden nauwkeurig opgesteld. Toch kan er een hoop verschuiven door voorkeursstemmen. “Mag er één agrariër in de raad?”

Serge Kraaikamp stond als 10e op de lijst van Ronde Venen Belang. “Ik dacht ik kom sowieso niet in de raad terecht”, vertelt Kraaikamp na zijn beëdiging. Toen kwam de uitslag: Ronde Venen Belang kreeg tien zetels én de nummer 10 had zoveel voorkeursstemmen dat hij zelfs op de vierde plek eindigde. “Dat gaf een heel gek gevoel,” vertelt Kraaikamp, “ik was eerst euforisch, daarna werd ik een beetje stil.”

Hij kreeg 282 stemmen. Kraaikamp: “Ik voelde ineens die enorme verantwoordelijkheid naar al die mensen die op mij hebben gestemd.” Hij heeft wel een vermoeden waar de stemmen vandaan komen. Als kaasverkoper op de Mijdrechtse markt ziet en spreekt hij al vier jaar lang elke donderdag veel mensen. Daar heeft hij vaak gesprekken over onderwerpen die spelen in de gemeente. “Ik denk dat ik de kracht van de markt niet mag onderschatten,” zegt Kraaikamp.

Hij is één van de nieuwkomers in de politiek. Verwachtingen van zijn rol heeft hij nog niet. “Wel een hoop: dat we meer kunnen uitstralen dat we vertegenwoordigers zijn van de inwoners.”

Een vijfde termijn

Ook Jan Rouwenhorst van het CDA stond op een lage plek op de lijst. Rouwenhorst zit al sinds 2006 in de gemeenteraad. Dat is meer dan de drie termijnen die het CDA wil aanhouden. Om die reden belandde Rouwenhorst, tegen zijn zin, op de tiende plek op de lijst. Na een aantal afvallers werd dat plek zeven.  

Daar was Rouwenhorst niet blij mee: “Ik begrijp de regel maar ik had wel meer uitleg verwacht dan alleen de formele uitleg van drie termijnen.” Aan zijn fractie en de inwoners van De Ronde Venen liet hij weten dat hij nog altijd graag in de gemeenteraad wilde komen: “Ik heb gezegd: ik ben beschikbaar.”

Dat heeft gewerkt. Hij kreeg 329 stemmen en eindigde zo op de tweede plek van het CDA. Zo belandde hij alsnóg in de gemeenteraad. “Een blije verrassing”, reageert Rouwenhorst nadat hij opnieuw geïnstalleerd is in de raad. De uitslag laat volgens hem goed zien dat het “de kiezer is die bepaalt.”

Hij verheugt zich op zijn vijfde termijn in de gemeenteraad.  Het is de vraag wat de rest van de CDA-fractie daarvan vindt. Volgens Rouwenhorst komt dat wel goed. “We gaan gewoon weer samenwerken net als vorige jaren.” Het liefst zou hij weer in de coalitie meeregeren, maar, zegt Rouwenhorst “in de oppositie zou ik het ook goed doen.”

Gezond Boeren Verstand

Bij één stembureau was een fout gemaakt bleek na de uitslagenavond. De voorkeursstemmen van Wim van Schaick waren naar Amber Beijer gegaan. Beijer, die zich met name in wilde zetten voor de jongeren, haalde de kiesdrempel toch niet.

Van Schaick was niet aanwezig bij de uitslagenavond. “Ik ben melkveehouder dus de wekker stond om vijf uur ‘s ochtends.” Toen hij wakker werd las hij in een appje dat hij niet was verkozen. Dat had hij ook niet verwacht als nummer 9 op de lijst. Een paar dagen later werd hij gebeld: “Als je toch in de raad wil, mag dat.”

Als agrariër met een drukke agenda moest hij daar even over nadenken. Toch was de keuze snel gemaakt: “Als je zo hebt gelobbyd dan kan je eigenlijk geen nee zeggen.” Hij besloot in de lokale politiek te stappen als opvolger van Nico de Dood, die vorige week afscheid heeft genomen van het CDA. De Dood was vertegenwoordiger van de agrariërs en het buitegengebied van de gemeente.

De stemmen op Van Schaick komen dan ook met name van de agrariërs, vertelt hij. In het buitengebied werden foldertjes met Van Schaick naast een koe uitgedeeld. “Op een gegeven moment appte m’n veearts: “Vind je het goed als ik jouw flyer doorstuur aan klanten in de omgeving?”

Volgens Van Schaick is het noodzakelijk dat er een agrariër in de gemeenteraad zit. “Je moet niet vergeten dat 70-80 procent van ons oppervlakte agrarisch is. Mag er dan ook één agrariër in zitten? Het zou haast een geborgde zetel moeten zijn.” Als nieuwkomer ziet hij de lokale politiek als een uitdaging. Wat hij in elk geval meeneemt? Van Schaick: “GBV natuurlijk. Gezond Boeren Verstand”.

[prepr_photo e1059ec2-d393-4fae-9dd9-44039650bc3a]

Stemmen op een vrouw

Tijdens de uitslagenavond kreeg ook D66 een bijzondere uitslag. D66-lijsttrekker Cees van Uden verloor met 1 stem van de nummer 2 op de lijst: Joanne Freeve. Op wie hij zelf stemde? Op Joanne Freeve. “In het hokje had ik nog een foto gemaakt en naar Joanne gestuurd: ik heb op je gestemd!” vertelt Van Uden. Dat die stem nou net het verschil maakte vind hij alleen maar leuk. “Dat heb ik geen moment vervelend gevonden.”

Toen Van Uden vorig jaar wethouder werd, nam Freeve zijn plek in de gemeenteraad over. Ze is dus nog relatief nieuw in de politiek. Freeve vindt het dan ook “best wel bijzonder dat 616 mensen op mij gestemd hebben, terwijl ik niet veel campagne gevoerd heb op mijn naam.” Hoe eindigde ze dan toch op plek 1?

“We weten bij D66 dat ‘stemmen op de eerste vrouw’ een ding is”, verklaart Joanna. Ook nummer 8 Amal Omar eindige op plek 4, net buiten de raad. Die verschuiving ziet Freeve ook breder in de raad. “We zijn van acht naar elf vrouwen gegaan, dat is goed nieuws”, zegt ze. Ook lijsttrekker Van Uden hoopt dat er in de politiek én in zijn fractie meer vrouwen komen.

Voorkeursstemmen kunnen daarin helpen, maar ook tegenzitten . “Met voorkeursstemmen kan je ook iemand anders van de lijst verstoten,” licht Van Uden toe. Ook Freeve benadrukt dat een kieslijst met zorg wordt vastgesteld door een partij. “Als je niet zo goed weet op wie je moet stemmen zeg ik: vertrouw op de partij en volg de lijst.”GemeenteNieuwsgemeenteraadgemeenteraad ronde venengemeenteraadsverkiezingenverkiezingenvoorkeursstemmen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×