Restauratie oukoper molen gaat beginnen: "maar er is nog steeds meer geld nodig"

De restauraties aan De Oukoper Molen langs de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen gaan beginnen. Molenaar Piet blijft geld inzamelen, want “het is nog lang niet genoeg.”  

De iconische molen langs de A2 was al een tijdlang dringend aan restauratie toe. Dus hing molenaar Piet Schiereck eerder dit jaar de zeilen uit. In grote letters van één meter hoog was op de zeilen te lezen: “Steun molenA2.nl.” 

Schiereck is al meer dan twintig jaar lang molenaar, maar de molen staat er al  sinds 1644. Omdat het polderpeil over de jaren heen flink gedaald is, zorgt dat nu voor problemen. Schiereck: “De molen staat op een grote houten plaat die zeker twee meter onder de grond ligt. Nu het waterpeil is gezakt staat de plaat droog en begint ‘ie te rotten.” Zo zakt de achterkant van de molen langzaam weg.

377 jaar

Dus moet de hele fundering worden vervangen. Daar beginnen ze deze week mee. “Fantastisch nieuws!”, reageert Schiereck verheugd. “Het gaat eindelijk gebeuren!”  

De restauratie zal een aantal maanden duren. Daarna kan de molen weer gaan malen. Daar is Schiereck trots op. “Deze molen staat er al 377 jaar. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen om de molen weer in goede staat terug te brengen.”

Hout en ijzer

Vanuit subsidies, donateurs en de crowdfundingactie is er inmiddels 222.000 euro opgehaald. De zeilen van Schiereck hebben zo’n 5000 tot 6000 euro opgeleverd. Maar, zegt Schiereck, dat is nog niet voldoende.

Piet Schiereck vertelde eerder dit jaar over zijn inzamelingsactie:

Er moet namelijk nog meer gerestaureerd worden. De molen heeft ook nieuwe dakbedekking en een nieuw wiekenkruis nodig. Daar is nog niet genoeg geld voor binnengehaald zegt Schiereck.

“Er moet zeker nog wel zo’n 50.000 euro bij,” schat hij in. De prijzen voor hout en ijzer zijn ontzettend gestegen, dus valt het kostenplaatje een stuk hoger uit. “Uiteindelijk wordt er op de dagprijs afgerekend, dus dat is nog even afwachten”.  

Vakantiegeld

De zeilen kunnen dus nog niet naar zolder. Momenteel zijn ze opgerold en is de actie even gestaakt. “We merkten dat de donaties terugliepen toen Giro 555 voor Oekraïne werd geopend”, licht Schiereck toe. In juni hangt hij de zeilen weer uit. 

Dat lijkt hem een goed tijdstip: “In mei krijgt iedereen vakantiegeld. Ik hoop dat mensen hier dan langs rijden en denken ‘ach verrek, laat ik de molen helpen’”. CultuurNieuwscrowdfundingactiemolen a2oukoper molenPiet Schiereckrestauratie oukoper molenzeilen

Meer in dossier crowdfundingactie

Meer in dossier crowdfundingactie


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×