Bijna acht ton geboden op de graaf van solmsstraat

Vandaag gingen de vier huizen op de Graaf van Solmsstraat uit Mijdrecht in de verkoop. Ondertussen loopt er nog een aanvraag voor een monumentenstatus voor de panden.

Om 09.00 uur vanochtend begon het bieden. Twee bieders boden tegen elkaar op en om 12.02uur werd de bieding gesloten met een bod van 797.500 euro. De makelaar laat weten dat er achter de schermen meer geïnteresseerden waren maar dat die het hebben laten afweten.

Over de identiteit van de koper is momenteel nog niets bekend. Wel gaat het om een professionele partij, en dus niet iemand die er zelf zal gaan wonen.

Vorige maand hebben drie stichtingen formeel een aanvraag voor de monumentenstatus voor dit huizenblokje aangevraagd. Om die reden is het pand verkocht onder ontbindende voorwaarden. Dat betekent dat als de panden inderdaad de monumentenstatus toegewezen krijgen de koper nog kan afzien van de koop.

Monumentenstatus?

Wiesje Dijkxhoorn van de Historische Vereniging “De Proosdijlanden” heeft oude krantenartikelen over de Graaf van Solmsstraat bewaard. Ze leest voor uit een krantenartikel van 2006: “De eigenaar van de woningen heeft de woningen al die jaren slecht onderhouden. Uit deskundig onderzoek is gebleken dat de woningen in zeer slechte staat verkeren.” Het gaat over een sloopvergunning voor het huizenblok dat toen al vervallen waren.

In het artikel wordt Dijkxhoorn geciteerd: “Het zou erg jammer zijn als dit gesloopt wordt”. De gemeente keurt een sloopvergunning toch goed. Nu, zestien jaar later, heeft Dijkxhoorn nog steeds dezelfde mening. Als bestuurslid voor de monumenten zou ze graag zien dat panden de monumentenstatus krijgen. “Het zijn hele aparte huizen die je nergens anders in Mijdrecht ziet. Ze staan op zo’n prominente plek tegenover de HEMA, iedereen kent ze.”

Om die reden steunt de historische vereniging de gemeentelijke monumentenaanvraag die Erfgoedvereniging bond Heemschut en Stichting het Cuypersgenootschap hebben ingediend bij de gemeente. Dijkxhoorn: “Het zou zonde zijn als dit oude romantische stukje verdwijnt en er appartementen voor in de plaats komen.”

Voortschrijdend inzicht

In 2009 is er al eens een monumentenaanvraag ingediend. Die is toen afgewezen. Maar volgens Norman Vervat van de Cuypersgenootschap kan er een hoop veranderen over de jaren heen.

“Een sloopvergunning uit 2006 kun je eigenlijk niet meer serieus nemen”, licht hij toe. “Na 15 jaar beoordeel je zaken anders. Nu wordt er ook gekeken naar natuur en milieuaspecten zoals vleermuizen en stikstof.”

Ook voortschrijdend inzicht speelt mee volgens Vervat. “Er is nu steeds meer bewustzijn, lokaal en landelijk, over het belang van historische panden. Het maakt een gemeente aantrekkelijker.” Volgens Vervat zijn gemeenten de afgelopen jaren anders gaan kijken naar monumentenzorg. “Ze zijn de waarde ervan meer gaan inzien.”

Puntgaaf

De woningen zijn cultuurhistorisch van grote waarde, vinden de drie verenigingen. De huizen stammen uit 1912 en werden door een katholiek-christelijke stichting beheerd. De huizen werden speciaal gebouwd voor mensen met een kleine beurs. “De geschiedenis verwijst naar de katholieke zorg en emancipatie van die tijd”, zegt Vervat. “Daarom zijn ze ook bijzonder.”

Daarnaast verwijst hij naar de oudheid van de panden en de kenmerkende architectuur. Het karakter van de huisjes is nog goed zichtbaar, zegt Vervat. “Dit hele blokje is nog puntgaaf.” Het is volgens hem uniek in De Ronde Venen.

“Er is in de gemeente al heel veel verdwenen”, zegt Vervat. Hij hoopt dat dit huizenblokje behouden kan worden. Met een monumentenstatus kunnen de nu vervallen panden gerestaureerd worden.

Druk op de ketel

Kwam de aanvraag niet wat laat, nog geen maand voor de verkoop van het huizenblokje? Vervat zegt dat hij de procedure ook liever eerder was gestart. “Wij zijn een landelijke organisatie en zien ook niet alles. Pas op het laatste moment trokken mensen aan de bel.”

Toch is de timing niet geheel slecht, vindt Vervat. “Met de verkoop is er nu druk op de ketel. Dat geeft ook weer mogelijkheden. Nu moet de gemeente snel kleur bekennen.”

De gemeente heeft laten weten dat het niet lukte om voor de verkoop van 2 mei een beslissing te nemen. De aanvraag is 5 april gedaan en in principe staat er 16 weken voor. Wel is een versnelde procedure ingezet.

Mocht de monumentenstatus worden toegewezen dan kan de nieuwe eigenaar nog bezwaar indienen. Indien het huizenblokje een gemeentelijk monument wordt moet er een renovatieplan worden ontwikkeld. Het is nu aan de gemeente om een beslissing te maken over de potentie en de toekomst van de Graaf van Solmsstraat.GemeenteMijdrechtNieuwsgemeentelijk monumentgraaf van solmsstraatgraaf van solmsstraat mijdrechthistorische vereniging proosdijlandenMijdrechtmonumenten

Meer in dossier gemeentelijk monument

Meer in dossier gemeentelijk monument


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×