Fietsen langs de oude verdedigingslinies

Regio – De provincie Utrecht heeft drie nieuwe fietstochten gelanceerd, de Waterlinies Weekendtochten met een lengte van 100 tot 125 kilometer. Uiteraard mogen de tochten ook  doordeweeks gefietst worden. De fietsers fietsen heel wat kilometers weg door vijf mooie oude verdedigingslinies in de provincie Utrecht die het unieke verhaal vertellen van de Romeinse Limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen). Al trappend ontdekt men de spannende verhalen achter de waterlinieforten en geniet men van bloeiende voorjaarsvelden.

Er kan overal in onze provincie worden gestart en men fietst in no time het prachtige groene waterliniegebied in. De routes vertellen het verhaal van 2.000 jaar militaire geschiedenis en de eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders namelijk zo creatief als in Nederland, waarvan een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur.

Rob van Muilekom, gedeputeerde cultuur en erfgoed provincie Utrecht: “De Hollandse Waterlinies en de Limes zijn niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, het is iets om trots op te zijn. De verdedigingslinies geven onze provincie karakter en een uniek verhaal en het waterliniegebied vormt een mooie groene oase waar inwoners op adem kunnen komen. Deze fietstochten brengen u op verrassende plekken en maken dit bijzondere militaire erfgoed in onze achtertuin beleefbaar. Tegelijkertijd geven ze een boost aan lokale ondernemers op de route. Die vindt u soms op bijzondere plekken, op stoere forten of in oude vestingstadjes.”

Foto: provincie UtrechtAbcoudeBaambruggeCultuurEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsSportVinkeveenWaverveenWilnisCultuurerfgoedgedeputeerde rob van muilekomgemeente de ronde venengrebbeliniehollandse waterlinieslimeslokale ondernemersmilitair erfgoedoude hollandse waterliniertv ronde venenunesco werelderfgoedwaterlinies weekendtochten


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×